Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Imigrantii au stimulat economia, se arata intr-un studiu

Imigrantii au stimulat economia, se arata intr-un studiu

Raportul firmei de contabilitate PricewaterhouseCoopers se implica intr-o dezbatere viguroasa despre impactul pozitiv al imigratiei asupra economiei Marii Britanii.

Marea Britanie a fost unul dintre cele trei state care au permis miscarea libera a fortei de munca dupa ce opt tari au aderat in 2004 la UE, printre care Polonia, Ungaria, Slovacia si Estonia. Majoritatea imigrantilor din toate aceste noi state UE - numarul lor fiind estimat la jumatate de milion - s-au mutat in Marea Britanie, desi exista dovezi care sugereaza ca jumatate dintre ei s-au intors intre timp acasa.

Cercetarea realizata de PwC a aratat ca noii sositi au ridicat cresterea economica peste tendinta sa pe termen lung si au ajutat la mentinerea presiunilor inflationiste si a ratelor dobanzii la un nivel scazut prin cresterea ofertei de munca in relatie cu cererea. Cresterea medie a veniturilor a fost relativ franata in ultimul timp la putin sub 4% fara bonusuri, iar PwC a declarat ca lucratorii imigranti au contribuit la acest fenomen. Descoperirea sustine parerea profesorului David Blanchflower din comisia de politici monetare a Bancii Angliei, care a votat pentru mentinerea ratelor dobanzii ca urmare a slabirii tensiunii de pe piata muncii.

Ministerul Finantelor s-a concentrat tot mai mult asupra impactului migratiei, declarand ca migratia neta asteptata este factorul cheie pentru ridicarea estimarii cresterii economice viitoare de la 2,5% la 2,75% in raportul pre-bugetar din decembrie anul trecut.


Raportul PwC sustine ca desi lucratorii imigranti au crescut oferta de forta de munca din Marea Britanie, nu au existat efecte adverse asupra perspectivelor de angajare ale lucratorilor britanici. "Lucratorii [imigranti] tind sa fie relativ productivi si au umplut goluri importante de abilitati pe piata de munca a Marii Britanii, in loc sa dea pur si simplu la o parte lucratorii britanici," a declarat John Hawksworth, economist sef la PwC.

Nici finantele publice nu au avut de suferit ca urmare a fluxului de lucratori imigranti, se afirma in studiu. Majoritatea lucratorilor imigranti au varste cuprinse intre 18 si 34 de ani, cu rate de angajare ridicate in comparatie cu britanicii, astfel incat indemnizatiile sunt mici. Acestia primesc salarii comparativ scazute, in ciuda nivelului ridicat de educatie si abilitati. Lucratorii mai tineri au mai putine persoane in intretinere si prin urmare nu reprezinta o povara in plus pentru serviciile publice, se afirma in raport.

Dar domnul Hawksworth a declarat ca presiunea suplimentara asupra transportului si locuintei ar putea compensa intr-o mica masura si ca viitoarea revizuire a cheltuielilor guvernamentale ar trebui sa ia in calcul acest aspect.

"Previziunile cheltuielilor publice nu par sa fi fost revizuite in raportul pre-bugetar pentru a reflecta o viitoare migratie mai ridicata, ceea ce inseamna ca cresterea cheltuielilor publice pe cap de locuitor prevazuta pentru urmatoare perioada ar putea fi chiar mai redusa decat fusese preconizat initial," a spus acesta.

Beneficiile indicate de domnul Hawksworth sunt in contrast cu comentariile lui Richard Lambert, director general la CBI. Seful principalei organizatii britanice a angajatorilor a declarat anul trecut ca guvernul ar trebui sa fie precaut in privinta introducerii unei politici a portilor deschise pentru noii lucratori din Romania si Bulgaria, care au aderat la UE anul acesta. Domnul Lambert a avertizat ca dependenta de munca imigrantilor ar putea insemna ca nivelul abilitatilor cetatenilor britanici nu va fi ridicat suficient, riscand astfel sa se ajunga la afectarea coeziunii sociale.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1008 ori