Guvernul gireaza construirea de "cutii de chibrituri" pe post de locuinte

Luni, 01 Iunie 2009, ora 09:38
2137 citiri
Guvernul gireaza construirea de "cutii de chibrituri" pe post de locuinte

Programul guvernamental "Prima Casa" va incuraja construirea de locuinte cu suprafete mici, sustin specialistii. Potrivit acestora, dezvoltatorii imobiliari isi vor adapta oferta la cererea care va fi indusa de banii aruncati pe piata de Guvern pentru garantarea locuintelor pentru tineri. Astfel, pentru a iesi din colapsul in care i-a aruncat criza economica, constructorii vor reduce suprafata locuintelor construite.

In conditiile in care limita maxima garantata de catre stat este de 60.000 euro, specialistii sunt de parere ca cei care isi vor achizitiona locuinte prin intermedul acestui program se vor orienta catre garsoniere si apartamente cu doua camere.

"Nu vom asista la cresteri ale preturilor, avand in vedere ca nu este vorba despre un numar mare de tranzactii. 17.000 de tranzactii nu este o cifra foarte mare care sa influenteze in mod semnificativ piata imobiliara. Daca va avea un impact, acesta va fi unul foarte mic", ne-a explicat Zilisteanu.

"O locuinta de 60.000 de euro in Bucuresti nu se compara cu una din provincie. In plus, cei care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului "Prima Casa" vor beneficia si de TVA redus, de 5%. In mod vadit, noua reglementare induce o discriminare: un acelasi apartament poate fi vandut cu 19% sau 5% TVA. Daca un cumparator este la prima locuinta si plateste din banii proprii un apartament de peste 380.000 lei, el va plati 19% TVA, iar un alt cumparator care va apela pentru acelasi apartament la programul "Prima casa" va plati 5% TVA, ceea ce este o inadmisibila discriminare intre cei doi cumparatori, de neimaginat intr-o economie de piata sanatoasa.

Pe de alta parte, acesta spune ca nu trece zi sa nu se mai schimbe ceva, ceea ce denota ca programul a fost prost gandit si aruncat pe piata din ratiuni electorale, in mod pompieristic fara o evaluare prealabila atenta. " Nici macar nu ar mai trebui sa se numeasca "Prima casa", ci "O casa pentru fiecare" sau "A oricata casa pentru oricine", afirma Zilisteanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#construire, #imobiliare, #locuinte, #preturi, #program, #tva , #stiri Impact