Guardian: Guvernul a cedat in fata campaniei din presa tabloida impotriva imigratiei

Luni, 04 Septembrie 2006, ora 11:37
1014 citiri

Editorul economic al cotidianului The Guardian, Larry Elliott, publica, luni, in editia electronica a ziarului, un comentariu in care arata ca dezbaterea asupra imigratiei, aparent sortita remizei, pare sa fi fost castigata de presa tabloida."Guvernul a cedat campaniei de presa impotriva imigrantilor. Acesta este mesajul clar pe care il trimite decizia de impune limite muncitorilor din Bulgaria si Romania cand cele doua state se vor alatura Uniunii Europene", scrie Larry Elliott.

Cum in 2004 Marea Britanie a fost una dintre cele numai trei tari care au permis libera circulatie a fortei de munca din cele zece state noi membre UE, ministrii sunt starniti acum de opiniile xenofobe atatate de intrigantii presei de scandal, opineaza editorul, citandu-l pe un membru al cabinetului, care, saptamana trecuta, sub acoperirea anonimatului, "a parut sa sprijine acest punct de vedere": "Avem o puternica traditie in a accepta imigrantii din Europa, dar uneori politicul trebuie sa nu tina seama de economic si asa se va intampla si in acest caz", declarase oficialul britanic pentru acelasi cotidian The Guardian.

Problema cu acest argument, scrie editorul Larry Elliott, este ca istoria moderna a Marii Britanii este "plina de exemple ale unor decizii dezastruoase luate atunci cand politicul nu a tinut seama de argumentele economice".

Argumentul unei politici a usilor deschise este ca se poate obtine crestere economica cu o inflatie mai mica, pentru ca muncitorii imigranti, confruntati cu amenintarea expulzarii, sunt dispusi sa accepte salarii mai mici. Muncitorii din Polonia si statele baltice isi iau slujbe pe care muncitorii autohtoni fie sunt incapabili, fie nu doresc sa le ocupe. Beneficiile imigratiei pot fi vazute chiar si din istorie, cand tesatorii flamanzi au pus bazele industriei textile britanice, in secolul al XIV-lea. E la fel de adevarat ca emigrantii din estul Europei sunt majoritatea tineri si sanatosi si nu obisnuiesc sa consume droguri. Si cel putin, pana acum, impozitele platite de ei au fost mai mari decat beneficiile. Din aceasta perspectiva, pur economica, pare sa fie o competitie din care toti participantii au de castigat, scrie The Guardian.

Dar, pe de alta parte, avertiteaza Larry Elliott, "cresterea economica nu este totul", daca impactul acestui fenomen duce la o degradare a mediului sau a calitatii vietii, din cauza suprapopularii sau a coplesirii infrastructurii publice. "In acest caz, s-ar putea sa fie extrem de nesemnificativ daca rata cresterii economice este de 2,75 la suta fata de 2,5 la suta", spune Elliott, care sublineaza ca discutia ar trebui sa se poarte, la nivel economic, asupra modalitatilor in care ar trebui redirectionate beneficiile cresterii economice.

Din acest punct de vedere, vor exista castigatori, dar vor exista si perdanti. Castigatori vor fi in primul rand persoanele cu o cat mai mare calificare, pentru ca "este putin probabil sa intre in competitie pentru o slujba cu un muncitor prost platit din Romania", arata The Guardian, potrivit caruia avocatii, brokerii si jurnalistii britanici vor avea cel mai mult de castigat, pentru ca vor plati mai putin pentru menajerele lor si pentru agentii lor comerciali, sporindu-si astfel veniturile nete.

Ingrijorarea starnita de imigratie ar putea fi legata mai degraba de clasa sociala, de rasa. Pentru un patron, un nou aflux de imigranti inseamna mai putine probleme din partea sindicatelor si o bona mai ieftina acasa. Pentru cei care muncesc, inseamna salarii mai mici, indatorari si mai mari si o chirie imposibila. Motivele economice pentru care oamenii se tem de imigranti au fost sterese de stereotipul creat de presa tabloida, arata The Guardian. "Stim cine e. Are un tatuaj si e amator de bere. Tine un exemplar din The Sun pe bordul dubitei cu care umbla si are un drapel britanic pe acoperis. Este un xenofob convins", scrie The Guardian, rezumand portretul imigrantului est-european facut de presa de scandal.

Dincolo de caricatura, conchide cotidianul britanic, "imigrantul acesta este cel care ne sterge de praf birourile, impinge carucioarele si pazeste cladirile noaptea. Nici macar nu are intotdeauna o dubita, nu este intotdeauna barbat si adesea nu este alb", subliniaza editorialistul.

Agentia NewsIn

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...