Greenspan, sceptic in privinta planului de salvare

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 09:43
1235 citiri
Greenspan, sceptic in privinta planului de salvare

Fostul presedinte al Rezervei Federale a Statelor Unite, Alan Greenspan, a declarat ca e posibil ca eforturile actuale ale guvernului american sa fie insuficiente pentru a putea repara sistemul financiar si pentru a putea asigura o intarire a economiei.

Declaratiile lui Greenspan, considerat unul dintre artizanii actualei crize financiare pentru politicile de incurajare a consumului si creditarii din timpul mandatului sau de aproape 20 de ani in fruntea Rezervei Federale, vin ca urmare a aprobarii, de catre presedintele Obama, a pachetului de stimuli economici in valoare de 787 miliarde dolari, informeaza Bloomberg.

Obama intentioneaza, de asemenea, sa foloseasca cei aproape 315 miliarde inca nefolositi din fondul de salvare a bancilor, aprobat de Congres in octombrie, pentru a revigora industria financiara.

"Cantitatea de bani din aceste doua surse ar putea fi insuficienta pentru rezolvarea problemelor", a explicat Greenspan intr-un interviu, inaintea discursului pe care trebuia sa-l tina la Economic Club din New York.

In cadrul discursului, Greenspan a mai spus ca "traim, in momentul de fata, evenimente care se intampla o data intr-un secol. Va trece". Greenspan, care in momentul de fata conduce o companie de consultanta, a explicat ca impactul pozitiv al pachetului de masuri va fi atenuat daca sistemul financiar din Statele Unite nu este reformat.

"Data fiind experienta japoneza din anii ’90, trebuie sa ne asiguram ca refacerea sistemului financiar precede implementarea stimularilor fiscale", a mai declarat acesta. "Pentru a stabiliza sistemul bancar si pentru a relua creditarea este nevoie de fonduri aditionale in programul TARP".

Greenspan a mai subliniat importanta maririi capitalului propriu al bancilor. "Bancile nu vor relua creditarea pana in momentul in care nu se vor simti confortabile in ceea ce priveste cantitatea de bani pe care o detin". Pe langa aceasta, Greenspan a afirmat si necesitatea de a opri declinul preturilor la locuinte, ca factor determinant pentru stoparea actualei crize, dat fiind faptul ca locuintele reprezinta garantii pentru credite.

Preturile caselor in 20 de orase americane au scazut cu 18.2 procente in luna noiembrie, comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, ceea ce a reprezentat o scadere record a preturilor.

In Europa, ca urmare a creionarii strategiei de salvare a economiei de catre noua administratie americana, Germania ia, la randu-i, masuri pentru salvarea bancilor.

Guvernul german a ajuns la un acord, ieri, cu privire la un proiect de lege privind preluarea controlului asupra institutiilor financiare al caror faliment poate afecta stabilitatea sistemului financiar, informeaza Deutsche Welle.

Proiectul, care urmeaza sa fie aprobat astazi, este parte din pachetul in valoare de 480 miliarde euro pentru salvarea bancilor, aprobat in octombrie.

Legea va specifica ca orice nationalizare va trebui sa fie initiata pana, cel mai tarziu, in iunie, mai degraba decat pana la finele anului 2009, cum era propunerea initiala. Timpul foarte scurt prevazut face transparenta intentia din spatele acestei legi, anume de a nationaliza Hypo Real Estate, una dintre victimele foarte mari ale crizei.

Hypo Real Estate trebuie cu precadere salvata datorita importantei pe care o are in cadrul sistemului finaciar german. Autoritatile guvernamentale germane au negociat pana acum cu fondul de investitii JC Flowers, care detine 25 de procente din Hypo, fara a ajunge insa la un acord privind preluarea de catre statul german.

Proiectul de lege privind nationalizarea va permite statului german sa preia actiunile Hypo. Insa in lege este prevazut faptul ca exproprierea actionarilor privati va reprezenta "ultimul resort". Va trebui ca, in prealabil, statul german sa incerce sa achizitioneze pachetul majoritar. Daca nu va reusi acest lucru poate recurge la nationalizare.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Greenspan, # criza, # banci, # plan, # stimuli, # sua, # obama , #stiri Impact