Ghetea: OUG 50, un mare pericol in forma actuala

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 10:54
1524 citiri
Ghetea: OUG 50, un mare pericol in forma actuala

Presedintele Asociatei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat miercuri ca OUG 50 reprezinta un mare pericol daca ramane in forma actuala, in conditiile in care bancile vor fi obligate sa constituie provizioane suplimentare odata cu pierderea unor procese cu clientii, anunta NewsIn.

"Am tot spus ca avem probleme legate de clasificarea creditelor in cazul in care ordonanta nu se modifica.

In conditiile in care se pierd procese de catre banci, exista pericolul ca aplicand IFRS 39 (standarde internationale de raportare financiara, n.r.) sa avem de a face cu o masa omogena de credite pentru populatie la care apar evenimente de genul pierderea unor procese si regula IFRS spune ca se aplica regula contaminarii si trebuie sa faci provizioane...OUG 50 ramane un pericol daca ramane in forma actuala", a spus Ghetea.

Ghetea a declarat ca s-au facut diverse calcule cu privire la impactul aplicarii ordonantei asupra sistemului bancar, iar acestea indica o reducere de venituri cuprinsa intre 450 de milioane de euro si 900 milioane de euro.

Pe langa acestea, presedintele ARB a precizat ca s-au facut calcule mai exacte iar impactul este de 594 milioane de euro pentru o jumarate de an, pentru perioada iulie - decembrie 2010.

"Prin introducerea unor masuri cu caracter social si ingradirea bancilor de a opera vor avea o ordonanta care protejeaza atat de bine clientul incat bancile nu vor mai da credite. O sa ajungem in situatia in care bancile se vor orienta spre alte nise cum ar fi IMM-urile, agricultura sau infrastrucutra", a spus Ghetea.

#banci, #credite, #ghetea, #oug 50 , #stiri Impact