Germania va contracta imprumuturi de peste 50 miliarde euro in 2009

Sambata, 25 Aprilie 2009, ora 14:57
1709 citiri
Germania va contracta imprumuturi de peste 50 miliarde euro in 2009

Noile imprumuturi nete ale Germaniei se vor ridica in 2009 la un nivel ce va depasi cu mult suma record de 50 miliarde euro, a spus ministrul german al finantelor Peer Steinbrueck, intr-un interviu ce va fi publicat duminica, scrie Reuters. 

"Vor depasi cu siguranta 50 de miliarde euro. Ne confruntam cu cel mai grav declin economic din istoria tarii," a spus Steinbrueck.

Potrivit Newsin, bugetul pe 2009 al Ministerului de Finante include imprumuturi noi de 36,8 miliarde euro. Oficialul a spus ca, daca economia nu ar fi fost lovita de criza, ar fi putut sa mentina un buget echilibrat in 2010 sau 2011, pentru prima oara din 1969. Steinbrueck a spus ca guvernul nu a avut alta optiune decat sa creasca noile imprumuturi, ca sa stimuleze economia.

Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, a anuntat recent ca economia tarii a intrat si mai puternic in recesiune in primul trimestru din 2009, alimentand temerile privind o scadere record a produsului intern brut (PIB) la inceputul anului.

In al patrulea trimestru din 2008, economia Germaniei s-a comprimat cu cea mai mare rata de la reunificarea din 1990, iar saptamana trecuta ministrul economiei a anuntat ca se asteapta ca PIB-ul din primul trimestru din 2009 sa scada si mai puternic.

"Tendinta de recesiune s-a intensificat in primul trimestru din 2009, dupa ce economia s-a comprimat cu 2,1% in al patrulea trimestru din 2008, la o rata ajustata sezonier", a anuntat banca in raportul din aprilie.

Oficiul pentru statistica va publica datele privind PIB-ul din primul trimestru in 15 mai. Bundesbank a mai anuntat ca datele preliminare pe primul trimestru arata o scadere a exporturilor, ce au un impact din ce in ce mai mare asupra indicilor economici nationali.

"Consumul privat a avut totusi un efect de stabilizare a economiei in primul trimestru. Masurile implementate in al doilea pachet de stimuli financiari aprobat de guvern, care incurajeaza cumpararea de noi vehicule, au jucat de asemenea un rol important", a mai anuntat banca.

Presedintele institutului german Ifo, Hans-Werner Sinn, a estimat in martie ca economia Germaniei se va comprima cu peste 4% in acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#economie, #exporturi, #germania, #imprumuturi, #pib, #recesiune, #scadere , #stiri Impact