Germania considera datoria publica in UE destabilizatoare

Miercuri, 18 August 2010, ora 12:13
1390 citiri
Germania considera datoria publica in UE destabilizatoare

Germania a ridicat steagul rosu in timpul discutiilor cu privire la regulile ce ar trebui sa guverneze bugetele nationale in Uniunea Europeana, avertizand ca o propunere conform careia ar trebui sa fie excluse din calcul pensiile de stat ar putea sa afecteze pactul de stabilitate al regiunii.

Ministrul german de finante s-a aratat sceptic cu privire la solicitarea Poloniei, Ungariei si a sase alte tari est-europene, impreuna cu Suedia, de a schimba modul in care este calculata datoria publica pentru a putea fi in luate in calcul reforme ale pensiilor de stat, informeaza Financial Times.

Un purtator de cuvant a declarat ca exceptii de la definitia datoriei publice va determina un avantaj pentru transferuri intre pensii de stat si pensii private, facand totodata mai dificila calcularea si compararea bugetelor nationale.

De asemenea, ministrul german de Finante a explicat ca este ingrijorat ca acceptarea unei astfel de exceptii sa nu deschida cutia Pandorei de solicitari speciale care ar putea anula legile UE cu privire la bugetele nationale, intr-un moment de maxima restrangere bugetara pentru Berlin.

Desi pactul de stabilitate si crestere al UE impune membrilor sa mentina deficitele bugetare sub 3 procente iar datoria publica sub 60 de procente din PIB, criza recenta din zona euro a expus defecte mari in definirea si modalitatile de aplicare ale acestor reguli.

Germania, in tandem cu Franta, face presiuni pentru luare in considerare a regulii datoriei publice si pentru penalizari mai aspre in situatia incalcarii acesteia - inclusiv suspendarea drepturilor de vot in UE - pentru acele tari care nu le respecta.

Insa in cadrul unei inititative promovata de catre Polonia, noua tari s-au adresat saptamana trecuta Comisiei Europene si presedintelui UE, Herman Van Rompuy, solicitand sa fie luate in calcul la calcularea datoriei publice si costurile reformelor nationale in domeniul pensiilor de stat.

Inca din anii '90, aceste state au permis unor muncitori sa contribuie la fonduri private de pensii ca o alternativa la schema de stat - un model mai viabil pe termen lung insa unul care impovareaza guvernul pe termen scurt in conditiile in care acesta trebuie sa compenseze o scadere a veniturilor in sistemul public.

Ministrul Economiei ungar a declarat ca instituirea obligativitatii pentru fondurile private de pensii "a fost adoptata pentru sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii iar impactul bugetar al reformei ar trebui sa se reflecte in actualele calcule contabile".

"Comisia nu poate ignora o scrisoare trimisa din partea a noua ministrii de finante pe aceasta problema", a declarat un oficial UE. "Insa tehnic, modificarile standardelor contabile trebuie sa fie aprobate de catre toti membrii".

"Este o intrebare pertinenta si una care trebuie adresata acum cand se iau in calcul diverse elemente ale viitoarei guvernari economice", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei.

Ce valoare a atins pensia medie lunară în România, în primul trimestru din 2024
Ce valoare a atins pensia medie lunară în România, în primul trimestru din 2024
Pensia medie lunară în România a atins valoarea de 2.418 lei, în primul trimestru al anului 2024. Aceasta reprezintă o creștere de 13,8% față de trimestrul precedent. Creștere de...
#germania, #ue, #pensii , #stiri Impact

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  3. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  4. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  5. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  6. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  7. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  8. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  9. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  10. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO