Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gabriel Resources va investi 130 milioane euro in proiectul Rosia Montana, pana in 2008

Gabriel Resources va investi 130 milioane euro in proiectul Rosia Montana, pana in 2008
Compania canadiana Gabriel Resources a estimat cheltuielile sale in proiectul Rosia Montana la 130 milioane euro, in perioada 2001- 2008. In cazul in care proiectul Rosia Montana va fi aprobat, cheltuielile totale ale companiei se ridica la circa 510 milioane euro, iar exploatarea va dura circa 16 ani.Analistii sustin ca investitiile majore in economia unei tari conduc la majorarea exporturilor, in urma dezvoltarii economice si turistice a zonei, precum si la cresterea nivelului de trai. 'Proiectul Rosia Montana ar putea aduce la bugetul statului un volum de impozite si taxe de aproape 150 milioane euro anual', a aratat luni, intr-un seminar organizat in cadrul Zilelor Biz, directorul Asociatiei Internationale a Resurselor si colaborator al Gabriel Resources, Jeffrey Whitney.


Jeffrey Whitney considera ca odata cu acest proiect zona se va dezvolta foarte mult din punct de vedere economic, iar rata somajului va scadea.

In prezent, rata somajului in Rosia Montana este de 70 la suta, odata cu inchiderea celui mai mare angajator local - RosiaMin, filiala a Minvest.

Gabriel Resources estimeaza ca va crea peste 1.200 de locuri de munca in timpul fazei de constructie a noii mine si peste 600 de locuri de munca permanente in faza operationala a minei. Studiile arata ca rezervele dovedite ale zacamantului de la Rosia Montana se ridica la 330 de tone de aur si peste 1.600 de tone de argint.

Proiectul isi propune dinamitarea a patru munti care inconjoara localitatea Rosia Montana si crearea unui iaz de peste 600 de hectare pentru decantarea sterilului tratat cu cianuri. Un baraj de 185 de metri inaltime ar desparti localitatea Abrud, aflata la un kilometru distanta, de cele 214 milioane de tone de steril ce ar rezulta in urma extragerii minereului. Aceasta ar deveni cea mai mare exploatare de suprafata din Europa.
Ministrul ungar de externe, Kinga Goncz, considera ca demararea proiectului de exploatare miniera a aurului de la Rosia Montana ar reprezenta un risc cu impact negativ asupra mediului inconjurator atat din Ungaria, cat si din Romania.

Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD) apreciaza ca proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana inscrie Romania pe o harta a tarilor subdezvoltate si corupte unde domneste 'legea celui mai tare', in dispretul interesului public, al dreptului de proprietate, avand totodata efecte devastatoare asupra mediului, patrimoniului arhitectural si arheologic.


Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 783 ori