FT: Comentariile referitoare la birocratie au infuriat mediul de afaceri

Vineri, 09 Mai 2008, ora 11:57
1134 citiri

FINANCIAL TIMES - Angajatorii au reactionat furios dupa ce ministrul afacerilor a respins ieri temerile acestora legate de modul in care Marea Britanie implementeaza birocratia de la Bruxelles, numindu-le "mitologie".

La o conferinta organizata la Londra, Shriti Vadera a nelinistit asistenta si prin sugestia ca temerile din mediul de afaceri legate de reducerea fluxului de imigranti din Europa Centrala si de Est sunt mai mult bazate pe "perceptie" decat pe realitate.

Baroneasa Vadera nu s-a aflat prea mult in atentia publica de la numirea sa in ianuarie ca ministru al afacerilor economice de catre Gordon Brown. Dar a adoptat o pozitie ferma in cadrul unei conferinte organizata de Business for New Europe, un grup de presiune, la Bursa de Valori de la Londra.

Aceasta a respins temerile potrivit carora companiile mici ar avea un dezavantaj competitiv creat de tendinta guvernului de a "polei cu aur" - a fi mult prea zelos in implementarea regulilor europene. "Avem o mitologie potrivit careia Marea Britanie ar polei cu aur legislatia europeana", a declarat Baroneasa Vadera.

"Am facut un studiu si, surprinzator, a reiesit ca Marea Britanie nu face acest lucru".

Afirmatia sa a fost primita in sala cu un murmur de neincredere. "Este absolut fals", a replicat Isabelle Moore, fosta presedinta a Camerei de Comert a Marii Britanii, care a ridicat aceasta problema.

Asociatiile angajatorilor au declarat ca pozitia guvernului nu se potriveste cu perceptiile industriei. "Ministrii trebuie sa fie constienti si sa inteleaga temerile industriei, iar membrii nostri sunt convinsi, atunci cand se uita la concurentii lor europeni, ca exista o avantajare", a declarat pentru "Financial Times" David Frost, directorul general al Camerei de Comert din Marea Britanie.

Delegatii de la conferinta au fost dezamagiti si de refuzul Baronesei Vadera de a promite sa relaxeze restrictiile impuse imigrantilor din Romania si Bulgaria la revizuirea controalelor de anul acesta.

Intrebata despre impactul pe care reducerea fluxului de imigranti din Polonia si din alte state membre centrale si est-europene l-a avut asupra crizei de calificari din Marea Britanie, ministrul a sustinut ca Marea Britanie trece "printr-o schimbare, in care noi oameni vin si altii pleaca inapoi acasa."

O ancheta realizata de Institutul pentru Cercetarea Strategiilor Publice a descoperit ca jumatate din cetatenii din Europa Centrala si de Est care au venit sa munceasca in Marea Britanie in cei patru ani de la extinderea Uniunii Europene s-au intors deja acasa.