Fitch: Perspectiva economica pentru economiile emergente se deterioreaza

Vineri, 27 Iunie 2008, ora 10:25
961 citiri
Fitch: Perspectiva economica pentru economiile emergente se deterioreaza

Cele mai multe tari emergente din Europa raman expuse la o scadere a fluxurilor de capital privat, din cauza largirii deficitelor de cont curent si a datoriei externe neguvernamentale, arata un raport al agentiei de evaluare Fitch asupra pietelor emergente.Agentia de evaluare arata ca perspectiva economica si de credit pentru economiile pietelor emergente se deterioreaza, in special din cauza accentuarii inflatiei.


"Este vorba despre accelerarea inflatiei mai degraba decat consecintele crizei creditelor, ce reprezinta principala amenintare la adresa stabilitatii financiare si macroeconomice pentru multe din economiile tarilor emergente", a spus directorul pentru probleme de finante publice internationale de la Fitch, David Riley.


"Riscul cu care se confrunta mai multe banci centrale este ca un esec al controlului presiunilor inflationiste va pune presiune asupra cursului de schimb valutar, mai ales daca Federal Reserve va surprinde pietele cu majorari ale dobanzii cheie mai devreme de momentul pe care il anticipeaza jucatorii", conform lui Riley.  


"Acest lucru ar pune autoritatile de politica monetara in situatia de a alege intre a permite valutelor sa se deprecieze, ceea ce va contribui la o amplificare a inflatiei, sau sa intervina ca sa isi sustina monedele nationale, urcand dobanda cheie mai agresiv, ceea ce ar avea consecinte negative asupra cresterii economice", a subliniat Riley.


Activitatea economica a continuat sa fie robusta in majoritatea pietelor emergente, in pofida incetinirii cresterii economice din cele mai industrializate sapte state ale lumii. Fitch estimeaza ca pietele emergente vor creste cu 6,2% in 2008, comparativ cu 7,2% anul trecut.


Cu toate acestea, inflatia s-a accelerat intr-un ritm alarmant pana la niveluri maxime ce nu mai fusesera atinse de mai multi ani pe multe piete emergente.


Reactia de politica monetara la accentuarea inflatiei a fost dezamagitoare, in conditiile in care mai multe banci centrale s-au aratat reticente in a majora dobanda cheie si a permite o apreciere a monedelor nationale, ca raspuns la ceea ce este perceput ca un soc extern si temporar la nivelul preturilor.


Cu toate acestea, in contextul in care indicele preturilor de consum din majoritatea tarilor emergente este semnificativ peste nivelurile tintite oficial si este corelat cu majorari salariale, inclusiv in sectorul public, riscul unei spirale salarii-preturi se accentueaza direct proportional cu asteptarile inflationiste.


Scumpirea combustibilului si a alimentelor creeaza, de asemenea, presiuni asupra bugetelor guvernelor, pe masura ce subventiile devin tot mai scumpe.


Ingrijorarile au fost baza mai multor decizii de coborare de rating facute de Fitch in ultimele luni, iar echilibrul intre perspectivele pozitive si cele negative ale ratingurilor a cazut la 3 (12 perspective pozitive/9 negative) de la 16 (19 perspective pozitive/3 negative), nivel la care se situa cu mai putin de un an in urma.


Fitch observa ca turbulentele de pe pietele internationale de credit nu au avut un impact evident asupra cresterii creditarii din sectorul privat, in timp ce majorarea preturilor marfurilor a sustinut cresterea castigurilor din economiile emergente bogate in resurse.


Agentia de evaluare avertizeaza insa ca impactul integral al problemelor de pe piata americana si din alte economii avansate va fi resimtit integral in ceea ce priveste diminuarea cererii de la exporturi.