Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Finlanda lanseaza moda centralelor nucleare

Finlanda lanseaza moda centralelor nucleare
Un strat mare de zapada acopera totul, chiar si marea, care se confunda acum cu pamantul. Doar un mic pod arata ca este vorba de o insula, cea care gazduieste centrala aflata inca in stadiu embrionar Olkiluto 3, prima centrala nucleara construita in Europa dupa explozia centralei de la Cernobal, in 1986.

Teama fata de efectele catastrofale ale schimbarilor climatice si mult dorita independenta energetica fata de tari, precum Rusia, putin fiabile in rolul lor de furnizoare de materie energetica, au deschis larg portile optiunii nucleare, abandonate ani de-a randul, se arata in reportajul publicat de ziarul El Pais. O padure de macarale inconjoar a ceea ce va fi un reactor de ultima generatie si un cimitir nuclear permanent de jumatate de kilometru adancime, unic in lume, care va pastra reziduurile inalt radioactive din intreaga tara. Oamenii politici si cetatenii au primit proiectul cu bratele deschise.

Paradoxal a fost preocuparea ambientala a finlandezilor, care vad in uraniu singura energie libera de emisii cu efect de sera, cea care a permis ca dorintele industriei care va fi coproprietara a centralei, sa devina realitate. Dar si increderea oarba a finlandezilor in progresele tehnologice ale constructorilor acestei centrale, mult mai sigure si pregatita sa reziste, inclusiv la impactul unor avioane, de tipul celor folosite la atentatele din 11 septembrie.

"90 la suta dintre finlandezi recunosc ca schimbarile climatice sunt o realitate si cer raspunsuri oamenilor politici. Obiectivele fixate de Uniunea Europeana privind reducerea gazelor cu efect de sera, alaturi de opiniile cetatenilor si climatul politic actual, au facut ca acum sa fie momentul prielnic pentru alternativa nucleara. Marile partide finlandeze sprijina construc- tia si altor centrale nucleare, in total sase", a declarat fostul ministru de externe, Jari Vilen. Acest deputat al partidului de opozitie conservator s-a intors recent dintr-o vizita in Rusia si dupa o intrevedere cu autoritatile de la Kremlin s-a declarat surprins de atitudinea lor. "Le este clar faptul ca Europa depinde de energia lor si nu vor accepta sa-si deschida piata in conditiile cerute de europeni, nu va exista o carta a energiei cu Rusia multi ani de-acum incolo", a asigurat el.

Olkiluto 3 este lovitura de incepere a optiunii nucleare a unei Europe, constiente de voracitatea sa energetica si dornica de a-si reduce dependenta fata de Kremlin - 40 la suta din importurile de gaz si 25 la suta din cele de titei ale UE provin din Rusia - si schimbarile climatice drept fundal. Dupa Finlanda va veni randul Frantei cu o alta centrala in construc tie. Lituania, Olanda, Polonia, Suedia, Republica Ceha, Marea Britanie, Slovacia, Romania si Bulgaria, au angajat deja o dezbatere nucleara, ceea ce pe termen scurt va duce la ridicarea altor centrale nucleare sau la prelungirea vietii celor existente. Oficial, Bruxelles-ul nu impulsioneaza revirimentul nuclear si lasa decizia in mainile statelor membre. Dar in secret, voci ale executivului comunitar sunt de parere ca viitoarea competitivitate a UE depinde in mare masura de un cocteil de resurse energetice care sa includa si cea nucleara.

"Avand in vedere faptul ca timpul necesar constructiei unei centrale este in jur de zece ani, deciziile trebuie luate acum daca se doreste ridicarea de noi centrale si daca se vrea mentinerea actualei capacitati de productie", se arata intr-un document privind strategia energetica comunitara publicat recent la Bruxelles. In afara de UE, Japonia, Coreea de Sud, China, India, Rusia si SUA au in vedere, la randul lor, planuri nucleare. Intre timp, constructia centralei Olkiluoto 3 si a primului cimitir nuclear permanent isi continua cursul in pofida iernii grele care a pictat in alb peisajul finladez. Ingineri si muncitori din 30 de tari incearca sa castige timp, dupa ce proiectul a suferit o amanare de aproape doi ani si care va impiedica centrala sa intre in functiune inainte de 2011, provocand pierderi de milioane de euro companiei franco-germane. Nerespectarea termenelor, generate de numeroasele probleme tehnice si lipsa de personal calificat a determinat publicarea a numeroase articole critice in presa.

Philippe Knoche, directorul proiectului centralei Olkiluoto 3 si care sustine lunar o conferinta de presa desfasurata in santierul centralei, recunoaste ca termenele fixate initial erau "mult prea ambitioase" si explica caracteristicile proiectului. Este vorba de un reactor de apa usoara sub presiune de tip EPR cu o capacitate electrica de 1.600 de megawati - ?o evolu- tie, nu o revolutie?, comparativ cu modelele precum Vandellos II sau Trillo din Spania, spune el. Totusi, nici cele mai bune modele nu vor putea fi comparate cu cele pe care le vor avea reactoarele din Generatia a IV-a. Noutatea centralei Olkiluoto 3 consta in multiplicarea sistemelor de securitate, in mod "redundant si autonom". Altfel spus daca, in caz de accident, cade unul, se va pune in functiune imediat altul si asa mai departe. O alta inovatie este disegn-ul folosit la structurile de beton armat, capabil sa suporte coliziunea unui avion de pasageri sau militar.

Locuitorii din Rauma, aflata la distanta de un kilometru de Olkiluoto 3, nu se tem de vreun accident si nici nu se gandesc la alte pericole de acest gen. Departe de a se lega cu lanturile de portile santierului ei se gandesc deja la avantajele centralei pentru mediul inconjurator. "Exista alte doua centrale care functioneaza pe insula, nu ma deranjeaza ca va fi si o a treia. Planeta se confrunta cu o supraincalzire si oamenii trebuie sa faca ceva", spune un finlandez. Asemeni locuitorilor din Rauma, majoritatea finlandezilor au incredere in siguranta centralelor. Potrivit Eurobarometrului din 2005, 58 la suta dintre ei s-au declarat favorabili energiei nucleare, o cifra foarte mare comparativ cu 16 la suta din sprijinul acordat de spanioli.

Din 2002, cand Parlamentul finlandez a dat avizul reactorului acum in constructie, populatia l-a asumat drept un proiect national. Oameni de afaceri, promotori si coproducatori prin intermediul consortiului TVO si-au vazut visul indeplinit dupa mai multi ani de lobby intens. "In tara noastra este foarte frig si se cheltuieste mult pentru incalzire. Industria hartiei, unul din motoarele economiei finlandeze, are mari nevoi energetice. Pe de alta parte, patronii nu isi pot permite sa plateasca preturi la curentul electric din ce in ce mai mari", sustine Jouni Punnonen. Desi Finlanda este a patra tara cu cel mai ieftin curent electric din UE, Punnonen declara ca patronii din tara sa nu vor putea concura cu chinezii sau cu SUA daca se vor supune prevederilor limitarii gazelor cu efect de sera prin care Bruxelles-ul intentioneaza sa respecte obiectivele Protocolului de la Kyoto.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2498 ori