Experienta multimedia va deveni pentru consumatorul de tehnologie o parte a existentei cotidiene

Marti, 20 Iunie 2006, ora 06:53
1085 citiri

Este unanim acceptata ideea ca domeniul IT&C are o contributie esentiala in dezvoltarea economiei globale si a pietei fortei de munca, influentand cresterea productivitatii si impulsionand inovatia in domenii cheie de activitate.

Se anticipeaza ca, in viitorul apropiat, tehnologia informatiei va deveni o facilitate de larg consum precum electricitatea.

Prezenta in cadrul unui seminar, Irina Socol, director general la SIVECO Romania, a prezentat, in calitate de membru ISTAG (Information Society Technology Advisory Group) informatii despre modul in care este perceput impactul tehnologiilor de varf asupra evolutiei Uniunii Europene. ISTAG este un organism cu rol consultativ pe langa Comisia Europeana pentru definirea unei strategii generale de indeplinire a prioritatilor legate de societatea informationala (IST) in cadrul programului european de cercetare. ISTAG prevede pentru 2010, tehnologiile de noua generatie vor fi caracterizate prin interconectivitate, mobilitate, si scalabilitate, oferind consumatorilor posibilitatea de conexiune universala A"oricand, oriunde, la oriceA". Tehnologia va deveni o parte a vietii de fiecare zi, intr-un mod invizibil (transparent) pentru utilizator. In aceste conditii, bogatia informatiei digitale (continutului) si experienta multimedia vor reprezenta pentru consumatorul de tehnologie o parte a existentei cotidiene.

Consumatorii de divertisment digital vor fi serviti in orice locatii, in spatii publice sau acasa. Consumul de continut digital va deveni din ce in ce mai mult ad-hoc, utilizatorii fiind din ce in ce mai mult capabili sa-si administreze singuri continutul. Ei vor dori ca acest continut sa fie personalizat conform propriilor preferinte si sa fie accesibil de oriunde, de pe orice dispozitiv. Cuvintele cheie ale sfarsitului de deceniu vor fi securitate si incredere tehnologica pentru asigurarea confidentialitatii, sigurantei si acuratetei informatiei.

Acces nediscriminatoriu la informatii

Educatia in spatiul virtual (e-learning) reprezinta un element central al viziunii ISTAG. Sistemul european de instruire va include rezultatele celor mai recente cercetari in domeniu, fiind adoptat modelul educatiei continue (oricand, oriunde) care elimina constrangerile de orice fel (temporale, geografice) asigurand democratizarea procesului de instruire prin acces nediscriminatoriu la informatii (si elimina pericolul A"digital divideA"). Modalitatile de realizare a acestui deziderat il constituie dezvoltarea de portaluri si servicii interactive de informare, evaluare si administrare a datelor, integrarea de continut digital in noile A"dispozitive mobileA" (telefoane 3G, Pocket PC-uri, Internet TV), alaturi de aplicatii GRID si dezvoltarea de laboratoare scolare virtuale, administrate de la distanta (necesitand investitii si costuri de functionare minime si oferind acces nediscriminatoriu la resurse de cercetare).

Topul investitiilor in domeniu claseaza Europa in spatele Asiei si SUA

Conform centrelor de analiza si consultanta IDATE, in 2004, piata globala de IT&C a crescut cu 6,1%, ajungand la valoarea de 2.350 miliarde Euro. IT-ul a fost cel mai dinamic segment (cu o crestere de 7% pentru hardware si 8,5% pentru software si servicii. In acest fel s-a redus considerabil diferenta intre ritmurile de crestere inregistrate in domeniul echipamentelor (6,6%) si cel al serviciilor (6,4%). Din punctul de vedere al evolutiei pe regiuni in 2004, cresterea pietei IT&C in Europa Occidentala a fost de numai 2,9% (sub media globala), in comparatie cu 3,9% in America de Nord (care continua sa reprezinte mai mult de o treime din piata globala) si 10% in Asia Pacific (ceea ce reprezinta jumatate din crestere globala totala). In topul tarilor care au inglobat IT&C in economie sunt, in ordine: Coreea de Sud, SUA, Finlanda, Japonia, Franta, Germania, Suedia, Marea Britanie.

Domeniile in care Europa isi mentine pozitia de lider sunt: nanoelectronica, sistemele integrate, serviciile web, sistemele cognitive, centrele de cercetare & dezvoltare, comunicatiile, standardele. In ceea ce priveste investitiile in cercetare & dezvoltare pentru IT&C, la scara globala se inregistreaza cresteri anuale de 5% (in conditiile in care in zone precum India sau China, procentul de crestere este cu un ordin mai mare), Europa detinand 40% din totalul global.

Raportat la PIB, Finlanda aloca cele mai importante sume

Tarile care aloca cele mai importante sume domeniului cercetarii & dezvoltarii (raportat la PIB) sunt: Finlanda, Coreea de Sud, Suedia, Japonia, SUA, Canada, Olanda, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania. Cu exceptia Finlandei si a Suediei, tarile europene sunt la mare distanta in urma Coreei de Sud, Japoniei si SUA. Nivelul investitiilor in cercetare pe cap de locuitor este de 80 euro in Europa Occidentala, 350 euro in SUA si 400 euro in Japonia. Pentru a atinge obiectivul stabilit la Barcelona (3% din PIB pentru cercetare&dezvoltare), Europa trebuie sa creasca simtitor nivelul investitiilor in acest domeniu. Din punctul de vedere al zonelor de interes, prioritare sunt cercetarile dedicate dezvoltarii de solutii integrate, usurintei in utilizarea IT&C, solutiilor de securitate a sistemelor informatice. Din pacate statisticile sunt sarace in ceea ce priveste investitiile in cercetare & dezvoltare in Romania. Raportate la PIB ele sunt extrem de mici. Imbucurator este insa faptul ca piata de IT&C a inregistrat cresteri semnificative in ultimii ani, ceea ce permite, chiar impune o crestere a cheltuielilor pentru cercetare dezvoltare.

Cosmin Zaharia

Cronica Romana