Excedentul comercial al Chinei a scazut drastic

Duminica, 10 Iulie 2011, ora 14:00
1153 citiri
Excedentul comercial al Chinei a scazut drastic

Excedentul comercial al Chinei a scazut cu 18% in prima jumatate a anului, la 45 miliarde de dolari, minimul ultimilor sapte ani, in contextul incetinirii avansului exporturilor, cauzata de reducerea cererii la nivel mondial, transmite Bloomberg. 

Pentru intregul an 2011, excedentul comercial ar putea ajunge la circa 150 de miliarde de dolari, continuand evolutia descendenta dupa ce a atins in 2008 nivelul record de 295 miliarde de dolari, considera Wang Tao, economist la UBS, citat de Mediafax.

Livrarile catre Uniunea Europeana si SUA, cei mai mari parteneri comerciali ai Chinei, au urcat cu 17% in prima jumatate a anului, comparativ cu un avans general de 24%.

"Situatia economica slaba pe principalele piete de export a pus probleme serioase eforturilor Chinei de a mentine o crestere stabila a exporturilor", a spus Zheng Yuesheng, seful departamentului de statistica al autoritatii vamale.

Totodata, avantajul competitiv al Chinei este pus la incercare de costurile mai mari cu forta de munca si de aprecierea yuanului, a adaugat Zheng.

Companii precum Nike isi transfera productia in alte state din Asia, unde salariile sunt mai mici, cu un impact negativ asupra evolutiei exporturilor.

Vietnamul a devenit anul trecut principalul furnizor de incaltaminte pentru Nike, depasind China.

Pentru luna iunie, China a raportat un excedent comercial de 22,3 miliarde de dolari, cel mai ridicat din ultimele sapte luni, peste asteptarile analistilor de 14,2 miliarde de dolari.

Cresterea excedentului comercial in iunie complica eforturile autoritatilor chineze de a tempera inflatia, care se afla la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

Banca centrala a majorat dobanda de referinta de cinci ori incepand din octombrie si rezervele minime obligatorii de noua ori din noiembrie pentru a incetini avansul preturilor.

In iunie, cresterea anualizata a preturilor a fost de 6,4%, maximul ultimilor trei ani.

Exporturile au urcat cu 18% in luna iunie, la nivelul record de 162 miliarde de dolari, in timp ce importurile au avansat cu 19,3%, la 140 miliarde de dolari. 

#china, # comert, # exporturi, # exporturi china , #stiri Impact