Evolutiile pietelor de real estate si auto ar putea incetini cresterea leasing-ului in 2008 - 28 August 2008

Joi, 28 August 2008, ora 15:16
1511 citiri
Evolutiile pietelor de real estate si auto ar putea incetini cresterea leasing-ului in 2008 - 28 August 2008

Piata romaneasca de leasing ar putea creste cu 20% la 6 miliarde euro in acest an intr-un scenariu pesimit, ca efect al stagnarii finantarilor pe segmentul de leasig imobiliar si al impactului pe care il are introducerea taxei de poluare, a declarat joi secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu.In 2007, valoarea bunurilor finantate pe piata romaneasca de leasing a avansat cu 51,59% pana la 4,94 miliarde euro.


"Leasingul imobiliar cel putin stagneaza. Doua sau trei societati au anuntat deja ca nu mai finanteaza zona imobiliara", a precizat secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB), Adriana Ahciarliu, care a adaugat ca, in prezent, mai sunt numai sase sau sapte companii care practica si leasing imobiliar.


"Este o decizie de protectie fata de evolutia internationala si o reactie fata de dubla taxare pe segmentul de leasing imobiliar", a adaugat aceasta.


Ea a explicat ca exista o problema in relatia cu notarii, cu privire la modul de interpretare a textului legii. Notarii refuza sa recunoasca ca un contract de leasing financiar este un contract de creditare si transforma acest contract in doua contracte de vanzare-cumparare pe care le taxeaza separat. "Nu poti taxa un comntract de leasing la initierea finantarii si la finalul finantarii", a mai spus Ahciarliu.


Ahciarliu sustine ca piata de leasing imobiliar a scazut mult peste asteptarile pietei, in conditiile in care cresterea in primul semestru a fost de numai 23%, fata de mai mult de 100% anul trecut.


"In prezent, piata de leasing imobiliar are o pondere de 5% din totalul pietei, la jumatatea nivelului din 2007, cand ponderea era de 10-11%. La nivel european, segmentul de leasing imobiliar este de circa 20% din totalul finantarilor, fiind stimulata de unele facilitati", a mai spus Ahciarliu.


"In ce priveste piata de leasing imobiliar, vrem sa revenim intr-un an de zile la ponderea pe care a avut-o in 2007", a mai spus Ahciarliu.


Ea a adaugat ca piata auto inregistreaza cresteri, dar temperate, iar ponderea acesteia este mai mica decat in anii precedenti, situatie intalnita si pe segmentul de leasing de echipamente.


"Industria auto a avut mereu cresteri si descresteri, insa acum se remarca deja impactul acestei taxe. Piata auto este in scadere, un factor de incetinire a cresterii", a explicat Ahciarliu si a dat de exemplu faptul ca, in luna iunie, finantarile in leasing auto au scazut pentru ca se astepta introducerea taxei de poluare.


Piata de leasing auto a crescut cu 37% la 2,1 miliarde euro in primul trimestru, potrivit datelor ALB.