Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Erste: Impactul incetinirii cresterii in zona euro asupra Romaniei va fi foarte redus

Erste: Impactul incetinirii cresterii in zona euro asupra Romaniei va fi foarte redus

Impactul incetinirii cresterii economice in zona euro asupra unor tari ca Romania si Polonia va fi foarte redus, datorita cererii interne solide din aceste tari, potrivit celui mai recent raport elaborat de catre analistii Erste Group.

Analistii Erste Group spun ca o scadere cu un procent a cresterii in zona euro ar duce la o scadere a ritmului de crestere economica de o jumatate de procent in zona Europei Centrale si de Est /ECE/. Cu toate acestea, exista diferente semnificative intre tarile ECE, luate individual.

'Daca presupunem ca zona euro prezinta o dezvoltare uniforma, s-ar ajunge la cresterea PIB al Poloniei de aproximativ 4-4,5 la suta, in timp ce Romania ar atinge un nivel de 5-6 la suta. Economiile deschise precum cele din Ungaria si Republica Ceha s-ar confrunta cu siguranta cu o situatie mai grava', se arata in raport.

Totusi, analistii Erste Group considera ca evolutia din tarile dezvoltate ale Europei este modelata in mare de atitudini si presupun ca scaderea preturilor marfurilor si presiunea corespunzatoare unei inflatii reduse (eventual chiar insotita de o scadere a ratei dobanzii) ar putea imbunatati puterea de cumparare si disponibilitatea de a cheltui inca din cel de-al doilea trimestru al anului 2009.

Economia zonei euro nu este la limita recesiunii si nu are nevoie de un program major de cheltuieli pentru a incuraja cresterea economica, a declarat, la jumatatea acestei luni, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care este si presedintele Eurogrupului.

Temerile referitoare la intrarea in recesiune a economiei europene au crescut dupa ce Oficiul european de Statistica (Eurostat) a anuntat recent ca Produsul Intern Brut al zonei euro a scazut cu 0,2 procente in trimestrul al doilea al acestui an fata de primul trimestru, pe fondul incetinirii economiei mondiale si cresterii preturilor la petrol si alimente.

Comisia Europeana si-a revizuit, recent, in scadere estimarile de crestere pentru zona euro in 2008, la 1,3 procente de la 1,7 procente anterior, si a avertizat ca zona euro va evita la limita intrarea in recesiune, definita drept doua trimestre consecutive de crestere economica negativa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1620 ori