Energia nucleara, un rau necesar?

Luni, 28 Martie 2011, ora 18:58
2898 citiri
Energia nucleara, un rau necesar?


Dezastrul de la centrala nucleara de la Fukushima a trezit interesul tuturor tarilor care planificau sa investeasca in dezvoltarea centralelor nucleare. Expertii au ridicat problema rentabilitatii si sigurantei reactoarelor nucleare. Astfel, guvernele marilor puteri au luat decizia de a-si reevalua centralele nucleare pentru a preveni un dezastru similar celui din Japonia, potrivit CNN.com.

Ne putem baza pe energia nucleara?

In SUA exista 104 reactoare nucleare, iar in Japonia erau 54 inainte de cutremur si tsunami.

20% din energia electrica din SUA este furnizata din energie nucleara, in timp ce in Japonia aceasta insumeaza 27%, potrivit Administratiei Informationale de Energie SUA.

Pentru tari precum Japonia, care nu dispun de resurse naturale de petrol si gaze, centralele nucleare pot fi o optiune atractiva.

Potrivit expertilor, o tara ar trebui sa aiba un portofoliu de surse de energie diverse pentru a putea asigura o acoperire constanta.

In opinia acestora, tarile ar trebui sa aiba o forma de generare a energiei electrice pe piata interna, fara a se baza in intregime pe importuri.

A te baza doar pe petrolul strain poate fi o mare problema in cazul in care tara exportatoare decide sa mareasca preturile sau sa reduca aprovizionarea.

In opinia expertilor, centralele nucleare asigura tarilor siguranta energetica de care acestea au nevoie.

Cu toate acestea, realizarea armelor nucleare poate deveni o problema de securitate.

Plutoniul din combustibilul folosit la reactoarele nucleare poate fi folosit pentru arme. In 1974, India a testat o bomba care avea plutoniu incorporat de la un reactor de cercetare.

De aceea Frank N. von Hippel, fizician si profesor la Universitatea Princeton spune ca energia nucleara trebuie folosita "in ultima instanta".

In opinia acestuia, tarile ar trebui sa gaseasca modalitati de reducere a consumului si sa ia in considerare resursele regenerabile. Energia nucleara nu este singura posibilitate, nici pentru Japonia.

Energie Eco?

Sursele nucleare si hidroenergetice au de 50-100 de ori mai putine emisii de gaze cu efect de sera decat carbunele, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.

Si totusi, majoritatea analizelor nu tin cont de emisiile provenite de la transportul de combustibil nuclear.

Potrivit expertilor, "standardul" ar trebui sa fie o combinatie de surse regenerabile, cum ar fi cea eoliana si energia mareelor.

Insa energia din surse regenerabile cu greu poate produce energie continua, spre deosebire de centralele nucleare care livreaza cantitati uriase de energie pe timp indelungat.

In plus, tehnologiile de energie solara si eoliana se bazeaza pe fenomene naturale care nu sunt disponibile tot timpul: soarele si vantul.

Sistemele de stocare a energiei, care ar acumula energie atunci cand soarele straluceste  si apoi ar elibera-o in retea, nu sunt comercializate pe scara larga si  sunt in prezent prea scumpe pentru a fi puse in practica.

Cat de rentabila este energia nucleara?

Potrivit unui raport realizat de UFA Ventures Inc. , o companie de testare a solului si a rocilor, energia nucleara, hidro si eoliana vor fi cele mai rentabile surse in urmatorii 50 de ani, cu costuri identice.

Unii specialisti spun ca impactul imediat al dezastrului de la Fukushima va fi faptul ca gazul natural va fi vandut la preturi mari, odata cu cresterea cererii.

Cu toate acestea, in timp ce dezvoltarea nucleara in tarile mici poate fi amanata, China si India vor continua cu programele nucleare.

Acestea sunt tarile in care vor fi construite cele mai multe centrale nucleare in urmatorii ani.

Un dezavantaj al centralelor nucleare il reprezinta faptul ca reactoarele au nevoie de atentie constanta, ca si bazinele de combustibil.

Reactoarele de la Fukushima sunt reactoare de fierbere a apei, printre cele mai vechi modele, spun specialistii citati de CNN.com.

Exista o intreaga categorie de reactoare in dezvoltare, cu caracteristici care folosesc legile fizicii pentru a preveni colapsul.

De exemplu, China a planificat noi prototipuri de reactoare nucleare.

Acestea folosesc gaz cu caldura si bile din grafit si uraniu. Teoretic, astfel de reactoare se pot raci in caz de urgenta.

Specialistii spun ca Japonia ar putea adopta aceasta noua generatie de reactoare in cateva decenii.

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#energie electrica, #centrale nucleare, #energie nucleara, #energie eoliana, #investitii in energie, #reactoare nucleare, #dezastrul de la fukushima , #stiri Impact