Eforturi de ultima ora in cadrul OMC

Vineri, 04 Noiembrie 2005, ora 06:26
890 citiri

In incercarea de a scoate din impas negocierile asupra problematicii agricole, pas crucial pentru asigurarea succesului reuniunii ministeriale a Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) ce urmeaza sa aiba loc in luna decembrie la Hong Kong, oficiali proeminenti ai organizatiei au decis sa se reintalneasca la inceputul saptamanii viitoare la Londra si apoi la sediul OMC din Geneva.

Negociatorii comerciali ai SUA, UE, Indiei, Australiei si Braziliei fac o ultima incercare pentru a ajunge la un consens privind dificila problema a subventiilor agricole, domeniu in care nici UE si nici SUA nu au venit pana in prezent cu propuneri care sa fie acceptate si de ceilalti membri ai organizatiei. UE a refuzat sa vina in intampinarea pretentiilor si mai mari ale SUA in privinta reducerii subventiilor agricole, oferind saptamana trecuta doar o reducere a taxelor vamale agricole doar intre 35 si 60 la suta.Or, expertii Bancii Mondiale estimeaza ca in interesul tarilor in curs de dezvoltare ar fi necesara o reducere a taxelor vamale de cel putin 75 la suta, pentru asigurarea succesului agendei stabilite in 2001 la Doha. Lucrurile s-au complicat si mai mult, ca urmare a faptului ca nici in cadrul grupului tarilor dezvoltate cu comunitati agricole numeroase nu exista un consens in chestiunile agricole. Franta continua sa ramana ferma pe pozitia de a contesta atat oferta in sine a Comisiei Europene, formulata prin Mandelson, pe care o considera neconforma cu interesele sale si contrara PAC, cat si dreptul acestuia de a face concesii, sustinand ca si-a depasit mandatul.

Franta, in permanenta opozitie

"Nu avem nici o proba ca ceea ce propune comisarul european pentru Comert, Peter Mendelson, in privinta reducerii taxelor vamale europene la produsele agricole, se inscrie in mandatul ce i-a fost conferit de membrii UE", a declarat din nou, miercuri, in Adunarea Nationala a Frantei, ministrul de Externe, Philippe Douste-Blazy.

De aceea, a subliniat el, Franta nu va accepta un acord al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) ce va include aceste propuneri pe care le considera ca nu sunt in interesul Frantei si nu corespund principiilor Politicii Agricole Comune (PAC). In context, seful diplomatiei franceze a tinut sa sublinieze ca propunerile lui Mandelson, ca si cererea Statelor Unite privind diminuarea taxelor vamale, "nu vor ajuta cu nimic tarile sarace".

"Noi dorim ca agenda de la Doha, conceputa in urma cu patru ani, sa fie o agenda a dezvoltarii", a spus Douste-Blazy, citat de corespondentul Associated Press la Paris.

Un esec al negocierilor OMC ar afecta grav economia mondiala

Pascal Lamy, directorul OMC, a facut o noua declaratie, ieri, in perspectiva intalnirilor de saptamana viitoare de la Londra si Geneva, in care a avertizat, intr-o noua declaratie de presa - reluata de BBC -, ca un esec al acestor eforturi de pe ultima suta de metri ar putea afecta negativ economia mondiala si ar distruge orice aspiratii ale tarilor sarace.

Lamy a reamintit celor 148 membri ai OMC ca, in 2001, la reuniunea de la Doha, s-au angajat intr-un proces de ajutorare a tarilor in curs de dezvoltare, prin realizarea unui acord care sa inlature barierele din calea comertului mondial, indeosebi in sfera produselor agricole.

"Un esec in a arata, in acest moment, ca am fost seriosi cand ne-am luat aceste angajamente, va avea un impact asupra viitorului intregului sistem mondial de negocieri comerciale si, in final, asupra intregii economii mondiale", a subliniat Lamy.

Oferind doar un exemplu, el a aratat ca un esec in realizarea unui acord comercial international conform agendei de la Doha ar putea duce, in comertul cu produse industriale, la pierderi intre 50 si 250 miliarde de dolari.

"Acum nu este timpul sa cerem «totul sau nimic» ci sa combinam flexibilitatea cu ambitia si curajul politic pentru a realiza progrese", a subliniat in apelul sau directorul Organizatiei Mondiale a Comertului.

Maria Cora

Curierul National