Efectul atacului terorist de la 11 septembrie: Bursele, vulnerabile si dupa 10 ani

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 14:07
2753 citiri
Efectul atacului terorist de la 11 septembrie: Bursele, vulnerabile si dupa 10 ani

Intreaga structura fiscala a SUA este astazi mai slaba decat in 2001, americanii aflandu-se intr-o situatie mai dificila decat la 11 septembrie, sustine economistul Marc Faber. Datele arata ca pietele americane par mai periculoase pentru investitori acum, dupa ce atacurile au scos la iveala vulnerabilitatea sistemului financiar american atat la socuri externe, cat si la socuri interne.

Dupa doua recesiuni, cateva situatii extrem de dificile pe piete si amenintarea unei noi recesiuni din cauza starii actuale a economiei SUA, investitorii privesc diferit riscul de investitie si oportunitatile, fie ca este vorba de tara natala sau peste hotare, scrie Market Watch.

Daca investitorii sunt destul de agitati, cei care economisesc au o stare si mai accentuata de nervozitate. Americanilor aflati in pragul pensionarii nu le este prea folositor sa economiseasca bani lichizi, asa ca sunt nevoiti sa isi asume un risc si mai mare, in speranta ca vor reusi sa isi sporeasca in vreun fel veniturile.

In plus, fara o crestere economica accentuata, pietele vor simti orice dezechilibru, iar asta va amplifica anxietatea investitorilor.

MarketWach a cerut o perspectiva de ansamblu si o previziune pentru directia in care se indreapta pietele, din partea unor strategi cu experienta in managementul investitiilor.

Ed Yardeni: Teroristii si-au atins scopul

Ed Yardeni a fost strategul-sef pe investitii la Deutsche Bank Securities in 2011 si conduce acum compania de cercetare si consultanta Yardeni.

"Impactul evenimentelor din 11 septembrie s-a concretizat in distrugerea oricarei urme de disciplina fiscala in Washington, dar si o adancire imensa a deficitului federal, al implicarii guvernamentale in economie si a dus la dezvoltarea angajamentelor militare, toate sub pretextul de a ne apara de terorism", a explicat Ed Yardeni.

Fostul strateg al Deutsche Bank sustine ca, intr-un mod sau altul, teroristii au reusit sa ii impinga pe americani sa ia decizii lipsite de intelepciune in Washington, in ceea ce priveste sistemul financiar national.

"Rezultatul a fost o crestere a pretului aurului de la 250 de dolari/uncia inainte de 11 septembrie, pana la un maxim record de 1.900 de dolari, pe masura ce Washingtonul a edvenit tot mai risipitor cu finantele sale. In acelasi timp, evenimentele din 11 septembrie si dezordinea fiscala din SUA tras in jos valoarea activelor multiple", adauga Yardeni.

"Din 2000, SUA s-a confruntat la nivel global cu o scadere a valorii activelor compensate si o scadere a castigurilor. Companiile au avut rezultate spectaculoase si oricine ar fi spus ca asta contribuie la cresterea increderii si a valorii activelor multiple, insa ingrijorarile sociale si geopolitice sunt coplesitoare si putem observa chiar o scadere a valorii activelor", spune acesta.

Ed Yardeni considera ca urmatorul eveniment cu importanta majora ar fi sa se observe un minim de disciplina fiscala inapoi la Washington. "Nu este prea tarziu sa recunoastem greselile pe care le-am facut si sa ne concentram pe revitalizarea puterii economice, dar si sa ne alegem puctele militare mai judicios", adauga fostul membru Deutche Bank.

Marc Fauber: Conditiile financiare sunt mult mai dificile acum

Economistul Marc Faber sustine ca nu exista nicio indoiala ca, la 10 ani dupa tragicul eveniment, intraga structura fiscala a SUA este mai slaba decat era in 2000 si 2001. Acum au crescut creditele ipotecare, datoria guvernamentala, sunt mult mai putini oameni cu un loc de munca, iar numarul populatiei a crescut. "SUA se afla intro situatie mai dificila decat in 11 septembrie", declara acesta.

"Situatia in care ne aflam se datoreaza politicilor monetare expansive. Fed a scazut ratele de interes in ianuarie 2001, insa din cauza evenimentelor din septembrie, au fost nevoiti sa o reduca si mai mult pana la 1%, ramanand la aceasta valoare pana in iunie 2004", explica Faber.

Economistul vorbeste mai departe despre revenirea din Statele Unite care a inceput in luna noiembrie 2001.

"Ratele de interes au fost prea scazute pentru prea mult timp. Si chiar dupa luna iunie 2004, s-a inregistrat o crestere sporita a creditelor. Evenimentele din 11 septembrie le-a oferit resurse pentru a mentine o politica monetara expansiva care a dus  o crestere excesiva a cererii de credit, care a dus la bula imobiliara din 2007/2008", explica acesta.

Printre schimbarile de dupa data de 11 septembrie, Mark Faber enumera si elementele geopolitice, chiar daca ele nu reprezinta cea mai mare problema pentru majoritatea investitorilor. Angajamentele pe care SUA si le-au asumat in Afghanistan, Pakistan sau Iraq, au dus la o instabilitate majora in  acea zona si au generat costuri de pana la 2 trilioane de dolari pentru SUA, sustine Marc Faber.

"O a doua consecinta a razboiului este slabirea dolarului american. O moneda slaba este total de nedorit, ar reprezenta un declin in standardul de trai al americanilor in raport cu alte tari din intreaga lume. SUA, in loc sa cheltuiasca bani in razboi, ar fi putut investi acei bani pentru refacerea infrastructurii".

Faber considera ca fara eforturile depuse in razboi, ar fi putut exista politici monetare mai putin expansive si o creestere mai lenta a pretului la comoditati.

"In cea de-a doua jumatate a anului 2007 si im prima jumatate din 2008, economia globala incetinea si intra in recesiune, insa din cauza politicilor monetare expansive preturile la comoditati au suferit modificari pozitive, iar pretul petrolului a crescut. Acest lucru nu se petrecea din cauza unei sporiri a cererii, ci din cauza ratelor de interes scazute artificial. Evenimentele din 11 septembrie au amplificat dorinta legiuitorilor americani de a tipari bani", explica acesta.

#11 septembrie, #atac 11 septembrie, #burse vulnerabile, #efecte atacurilor asupra pietelor , #stiri Impact