Efectele cutremurului din Japonia, subestimate

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 10:31
1929 citiri
Efectele cutremurului din Japonia, subestimate

Impactul cutremurului asupra economiei Japoniei va fi mai mare decat s-a estimat initial, a declarat, marti, ministrul pentru Economie si Politica Fiscala, Kaoru Yosano, transmite Bloomberg, precizeaza Mediafax.

"Pagubele din economie ar putea fi mai mari decat ne-am asteptat. Pe langa intreruperea lantului de furnizori, s-a adaugat situatia grava de la centrala nucleara", a spus Yosano.

Agentia japoneza pentru Siguranta Nucleara a ridicat, marti, accidentul nuclear de la centrala Fukushima la nivelul maxim, de 7 pe scara evenimentelor nucleare si radiologice (INES), plasandu-l la acelasi nivel de gravitate cu cel de la Cernobil.

Premierul Naoto Kan ar putea fi nevoit, in urmatoarele luni, sa recurga la suplimentarea vanzarilor de obligatiuni sau la majorari de impozite, avand in vedere opozitia bancii centrale de a finanta cheltuielile.

Luna trecuta, responsabilii bancii centrale s-au abtinut de la orice discutie privind noi masuri de stimulare economica, potrivit unei inregistrari a unei sedinte care a avut loc luna trecuta.

Japonezii vor fi reticenti sa cheltuiasca pana cand nu vor fi alocate fonduri regiunii din nord-est si nu vor incepe lucrarile de reconstructie, potrivit analistului Noriaki Matsuoka.

"Se discuta despre o majorare de taxe, dar masura risca sa amplifice scaderea increderii populatiei", a aratat Matsuoka, analist la compania Daiwa Asset Management din Tokyo.

Increderea oamenilor de afaceri din sectorul comertului a inregistrat in martie cel mai amplu declin de cand guvernul a inceput inregistrarea acestor date, in 2000.

Economia Japoniei se va contracta in acest an cu 1,5%, potrivit analistilor Capital Economics.

Luna trecuta, guvernul a estimat pagubele provocate de cutremur si tsunami la 25.000 miliarde yeni (297,8 miliarde dolari), ceea ce a determinat mai multi politicieni sa ceara formarea unui pachet de stimulare economica de 20.000 miliarde yeni (238,2 miliarde dolari).

#efect, #cutremur japonia, #economia japoniei , #stiri Impact