Economistii sunt si ei vinovati de actuala criza

Sambata, 07 Februarie 2009, ora 09:12
1707 citiri
Economistii sunt si ei vinovati de actuala criza

In cautarea celor vinovati de actuala criza, colapsul economiei globale si recesiunea care a pus stapanire pe bunastarea americanilor, unii analisti incep sa isi dea seama ca si academicienii - impreuna cu teoriile lor - alaturi de economisti poarta o mare parte din vina atunci cand vine vorba de actuala situatie tulbura a economiilor mondiale.

Pentru a vedea in ce masura sunt vinovati economistii si de ce merita sa ajunga sub acuzele opiniei publice, trebuie sa ne uitam atent la motivatiile reactiilor politicienilor si bancherilor, informeaza The Times.

Poate este adevarat ca toti bancherii sunt lacomi, politicienii insetati dupa putere, cei care se ocupa de reglementari orbi si contabilii nescoliti destul. Greselile lor sunt motivate. In cele din urma bancherii nu vor vrea niciodata sa piarda bani si politicienii nu vor renunta la putere.

De cealalta parte, economistii isi motiveaza actiunile simplu: "pentru ca ei au crezut ca analizele lor si previziunile au sens".

Acum multe generatii, John Maynard Keynes a dat un raspuns frumos pentru a arata motivatia lacomilor. Fie ei insetati de averi, putere sau idei intelectuale.

"Cetatenii practici, care se considera un exemplu pentru orice influenta intelectuala, sunt in general sclavii intelectuali ai unui economist defunct. Cei care sunt innebuniti dupa autoritate se bazeaza pe academicienii de acum zeci de ani in urma", a spus Keynes.

Cei innebuniti de autoritate, in zilele noastre, abordeaza probleme care s-au discutat inca din 1960 in cadrul unei dezbateri, castigata de partea celor ale caror teorii s-au dovedit a fi gresite. Tema dezbatuta a fost eficienta pietelor si rationalitatea investitorilor, consumatorilor si afaceristilor.

Pentru cele doua dubioase adjective, "rational" si "eficient", s-au construit modele ale unor superstructuri teoretice, prescriptii de reglementare si simulatoare pe computer. Fara acest cadru intelectual, bancherii si politicienii nu ar fi reusit niciodata sa construiasca turnurile proastelor credite si politicilor fiscale eronate care astazi sunt daramate de turbulentele provocate de criza.

Acum sa nu se inteleaga ca bancherii care au imprumutat de 50 de ori mai mult capital decat isi permiteau, au urmat teorii academice. Precum spunea si Keynes, acesti oameni practici nu au fost interesati de teoriil. Acesta este unul din motivele pentru care exista teoreticieni si economisti care sa ofere explicatii tehnice.

Sa fie oare - la baza sistemului bancar - vina consultantilor care au afirmat in trecut de nenumarate ori ca bancile nu vor avea probleme de solventa?

Sau apartine aceasta vina economistilor care au spus mereu ca piata este la un nivel normal in concordanta cu teoriile lor, teorii care s-au dovedit de nenumarate ori a fi gresite?

Cele doua intrebari isi gasesc raspunsul in teoria "asteptarilor rationale" si "ipotezele eficiente ale pietei".

Acestea presupun ca economia este un mecanism previzibil, inteligibil, cu un set de instructiuni definite. Desi pare absurd, teoria merge mai departe si spune ca fiecare participant rational cunoaste instructiunile vietii economice presupunand ca la radul lor, ceilalti participanti cunosc si ei regulile.

Pentru a complica lucrurile, orice probleme car apar dupa aplicarea teoriei sunt explicate la intamplare in functie de situatie.

In final, concluzia este ca preturile pietelor financiare pot fluctua aleator, pe termen scurt, insa pe termen lung sunt predictibile, asemeni veniturilor unui cazinou.

Impactul politicilor economice care nu sunt plauzibile a fost si este groaznic. Efectele vizibile au fost observate in comportamentul distructiv al bancherilor si reglementatorilor pietelor. Economisti de renume, au spus acestora ca falimentul Lehman Brothers este un eveniment care se intampla o data la un miliard de ani. Cu toate acestea - s-a intamplat de doua ori in 15 ani- eveniente "similare" am intalnit si in 1987, cand fondul LTCM s-a prabusit si piata bursiera din intreaga lume a intrat incolaps.

 

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#bancheri, #criza, #economisti, #vina , #stiri Impact