Economiile din Europa de Est in pericol, la 20 de ani de la caderea comunismului

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 11:25
1384 citiri
Economiile din Europa de Est in pericol, la 20 de ani de la caderea comunismului

Criza financiara, care a impins unele economii emergente spre marginea prapastiei, a dezvaluit inegalitati periculoase intre tarile din Europa de Est, la doua decenii dupa cadearea comunismului, potrivit Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Tarile din Uniunea Europeana, impreuna cu cele din sudul Balcanilor, au intrat in recesiune din cauza crizei creditelor si au pierdut investitiile straine.

"Criza a scos la iveala slabiciunile acestor tari", a spus Erik Berglof, economistul sef al BERD, citat de Bloomberg. El a avertizat ca, pentru ca regiunea sa se intoarca la prosperitate, este nevoie de un angajament mai serios.

"Avem de invatat cateva lectii. Este clar ca modalitatea de a gestiona aceste scaderi este de a extinde programul de tranzitie, nu de a-l inlocui", a spus Berglof.

Cele 30 de tari emergente din Europa si Asia unde BERD are investitii se lupta sa scape de cea mai grava recesiune din momentul in care au adoptat regulile de piata libera. Banca a incercat sa limiteze impactul crizei financiare in aceste regiuni, convingand bancile vest-europene sa ramana pe aceste piete.

Potrivit BERD, Europa de Est a avut cel mai mult de suferit, din cauza integrarii pe pietele financiare ale marilor economii.

Eforturile de a ridica standardul de trai la nivelul Occidentului a incurajat un boom al creditarii, imprumuturi in exces si o tendinta de indatorare in monede straine, arata studiul BERD.

Din acest motiv, Fondul Monetar International a fost nevoit sa intervina in Ungaria, Romania si Letonia, aceste tari fiind amenintate de intrarea in incapacitate de plata, incercand sa refinanteze creditele. FMI a oferit imprumuturi in valoare de 65 de miliarde de dolari in estul Europei, regiune care ar fi avut nevoie de aproximativ 100 de miliarde de dolari.

In raportul sau, BERD avertizeaza statele din regiune sa introduca reglementari care sa previna crize similare, iscate din cauza creditelor prea mari in euro sau franci elvetieni.

Trebuie redusa dependenta de monedele straine

"Criza a demonstrat ca exista o nevoie urgenta pentru reduce dependenta de monedele straine si de a gestiona mai eficient cerera pentru creditare", au spus reprezentantii BERD.

De asemenea, in raportul bancii se arata ca incercarea de a inversa procesul de integrare financiara ar fi "concluzia gresita" in urma crizei.

"Prezenta bancilor straine si complexitatea sistemelor financiare au jucat un rol crucial in stabilizarea zonei", au adaugat specialistii de la BERD.

Tarile bogate in resurse naturale, cum ar fi Rusia, Kazakhstan, Azerbaijan si Turkmenistan au dificultati in stabilirea unor politici economice, din cauza fluctuatiilor investitiilor straine. Astfel, lipsa de surse de venit alternative reprezinta o amenintare la adresa economiilor acestor tari.

"Dependenta de resursele natura si lipsa diversificarii sta in calea dezvoltarii unui cadru instututional care ar sprijini crearea unei baze industriale", se arata in raport.

Intarzieri in adoptarea euro

Din cauza crizei, aspirantii la zona euro au fost fortati sa amane schimbarea, propriile monede devenind mult prea volatile, pe fondul datoriilor in crestere si a majorarii ratei somajului.

Estonia, care incearca sa adopte euro in 2011, se lupta sa ramana in limitele impuse de Uniunea Europeana pentru deficitul bugetar, in timp ce cresterea deficitului si a datoriilor publice a fortat Polonia sa abandoneze planurile de adoptare a monedei europene in 2012.

"Criza globala a intrerupt ritmul reformei economice in estul Europei, insa nu s-au inregistrat degradari ale situatiei economice", spun analistii BERD.

Anul viitor, economia regiunii va creste cu 2,5 procente, dupa o contractare medie de 6,3 procente, in acest an.

Bulgaria, Letonia si Lituania vor continua sa inregistreze scaderi economice, din cauza ratei fixe de schimb valutar, in timp ce Albania, Polonia, Slovacia si Slovenia vor creste mai rapid decat alte state din zona, datorita sistemelor bancare mai solide.

#economii, #europa, #est, #criza, #credite, #berd , #stiri Impact