Economia Japoniei, pe muchie de cutit: cine castiga din dezastrul japonez?

Luni, 14 Martie 2011, ora 15:44
2702 citiri
Economia Japoniei, pe muchie de cutit: cine castiga din dezastrul japonez?

Dupa ce a fost "zdruncinata" de unul din cele mai puternice cutremure inregistrate si de un tsunami devastator, Japonia se confrunta cu provocari uriase. Analistii sunt optimisti ca tara asiatica va reveni pe crestere economica in a doua jumatate a lui 2011, potrivit Forbes.

Analistii Citi Investment Research estimeaza ca prejudiciul total se va incadra intre 60-120 de miliarde de dolari, comparabil cu daunele provocate de cutremurul Kobe din 1995.

"Ca si in cazul cutremurului Kobe, ratele de operare de la instalatiile de productie au fost relativ scazute, ceea ce a fost destul de usor pentru companii sa transfere productia in fabricile neafectate de dezastru", au precizat intr-o nota de cercetare economistii de la Nomura Securities.

Companiile care vor beneficia de pe urma acestui cutremur vor fi producatorul japonez de echipamente de constructii Komatsu si firma americana Caterpillar, companiile de inginerie si constructii si producatorii de otel si ciment.

Casele de tranzactionare japoneze si guvernul au lucrat impreuna pentru a asigura combustibilul  necesar pentru generatoarele de curent.

Au existat rapoarte potrivit carora Rusia poate impulsiona transportul de gaze naturale lichefiate si carbune.

Nomura estimeaza ca, in cazul in care intreruperea de energie electrica va dura pana in luna aprilie, impactul negativ se va ridica la 0,29% din PIB.

Guvernul japonez si-a stabilit un obiectiv anul trecut de crestere a ponderii surselor de energie cu emisii zero de la 34% la 70% pana in 2030.

Acestia planuiau constructia a 14 reactoare noi la nivel national in urmatorii 20 de ani.

Analistii estimeaza ca guvernul japonez va construi mai multe centrale electrice alimentate cu gaz natural lichefiat, Japonia fiind deja cel mai mare importator mondial de GNL.

Cel mai probabil, acest lucru va pune presiune asupra preturilor in anii urmatori.

Cei care vor pierde din aceasta poveste vor fi constructorii centralelor nucleare cum ar fi Hitachi, Toshiba si Areva, precum si Cameco.

Cine va plati?

Guvernul japonez va fi nevoit sa finanteze un program de reconstructie masiv, insa intrebarea pe care multi si-o pun este daca Japonia isi poate permite acest lucru, in conditiile in care datoria nationala se afla deja la 200% din PIB.

"Un guvern al unei tari mari si bogate ar trebui sa poata face fata dezastrelor naturale", a precizat Tom Byrne, analist Moody pentru Japonia.

Pe de alta parte, Nomura Securities estimeaza ca guvernul japonez ar putea cheltui 600 miliarde de dolari pentru reconstructie.

Trezoreriile americane ar putea suferi in cazul in care guvernul japonez si societatile de asigurari isi vand actiunile pentru a putea finanta recosntructia si pentru a-si acoperi costurile de asigurare.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
#cutremut, #tsunami, #japonia, #guvern japonez, #crestere economica, #energie electrica, #gaze naturale lichefiate , #stiri Impact