Dusmanii mediului pregatesc revolutia verde

Sambata, 12 Decembrie 2009, ora 23:26
1489 citiri
Dusmanii mediului pregatesc revolutia verde

Pentru ecologisti, corporatiile reprezinta cel mai mare dusman si principalul obstacol in calea masurilor de protejare a planetei. E adevarat ca nu se intrec in planuri eco si nici nu le comenteaza atat de vehement, dar asta nu inseamna ca nu le-ar pune in aplicare.

Inainte ca liderii lumii sa se intalneasca la Copenhaga pentru a ajunge la un acord in legatura cu lupta impotriva schimbarilor climatice, 800 de companii s-au aliat pentru a cere un plan global de creare a unei economii bazate pe o cantitate redusa de emisii de carbon.

Reporterii de la Newsweek au stat de vorba cu o parte din afaceresti si au descoperit ca acestora le-ar fi mai usor sa ia decizii in corporatiile lor daca intreaga economie ar urma tendinta "verde".

Mai mult, marile companii sunt constiente ca ar economisi foarte mult, dar, deocamdata, nu pot face investitii in acest sens, pentru ca nu exista, inca, certitudine in politicile de mediu ale guvernelor.

Mai mult, succesul afacerilor depinde de gradul de multumire al clientilor, iar acestia nu sunt suficient de incurajati sa isi schimbe stilul de viata intr-unul mai ecologic, spun reprezentantii marilor companii. Iar, in aceasta privinta, este vorba tot de politica proasta a guvernelor.

Ca si ecologistii, marile corporatii din intreaga lume au asteptat cu interes summitul de la Copenhaga pentru a vedea ca statele ajung, in sfasit, la o intelegere pentru a schimba economia traditionala cu una mai putin poluanta.

Totusi, nimeni nu se asteapta ca la intalnirea din Copenhaga sa se decida ceva clar. Orice decizie care se va lua va fi doar simbolica, dar, daca toti acei lideri care participa chiar vor ajunge la un acord, va fi un semnal serios pentru orice actiuni sau decizii viitoare. Simpla lor prezenta si cooperare in acest domeniu ar putea avea un impact suficient de puternic incat oamenii sa transforme totul in realitate.

Astfel, Copenhaga nu va fi momentul decisiv unde se vor lua deciziile care ne vor schimba viitorul, ci va fi impulsul de care toata lumea avea nevoie pentru a o lua pe calea cea buna.

Washington-ul si Beijing-ul nu sunt singurele economii uriase si controversate care s-au angajat deja in aceasta lupta, Brazilia fiind si ea printre tarile care poarta discutii cu mediul de afaceri pentru a transforma cat mai eficient economia.

Firmele asteapta o singura decizie

Companiile sustin ca au deja planuri pentru adaptarea la cerintele ecologice si acum doar asteapta ca guvernele sa ia deciziile si sa stabileasca un cadru normativ.

Pentru unele este complicat sa se gandeasca la investitiile viitoare fara sa stie nici pentru ce cantitati de carbon vor plati mai mult, dar in unele domenii, printre care si piata imobiliara din Marea Britanie, solutiile pentru eficientizarea consumului de energie s-au gasit deja si asteapta doar una verde.

Pana atunci, tuturor le va fi greu sa actioneze singuri si sa foloseasca banii actionarilor in investitii, inainte ca guvernele sa spuna cum trebuie facute acele investitii.

Oamenii de afaceri spun acum ca nimic nu e sigur, dar, in momentul in care pretul emisiilor de carbon va fi reglementat, vor sa fie pregatiti sa isi lanseze pe piata noile tehnologii.

Lipsa unui pret pe carbon nu inseamna ca firmele nu au inceput sa ia masuri pentru eficientizarea consumului de energie.

Au inceput cu propriile birouri, unde spun ca investitiile le-au scazut facturile cu 30%, si acum planuiesc sa faca acelasi lucru cu uriasele cladiri in care isi au sediile. Una dintre primele cladiri care vor fi modernizate in New York este Empire State Building.

Criza financiara ajuta mediul mai mult decat oricine


Ideea ca ar exista o contradictie intre interesele oamenilor de afaceri si protejarea mediului se dovedeste a fi un mit deoarece, in secolul in care traim, ignorarea mediului ar putea sa fie mult mai costisitoare decat adaptarea si eficientizarea afacerii.

Mai mult, criza economica a obligat corporatiile sa reduca resursele folosite si cheltuielile, asa ca acum este o miscare desteapta pentru oricine sa urmareasca atent energia pe care o consuma.

Reprezentantii unui lant de magazine din Statele Unite afirma ca au schimbat toate becurile cu unele ecologice, iar factura la energie s-a redus cu 80%. Ei mai spun ca investitia a fost amortizata in mai putin de 18 luni.

Momentul prost pentru afaceri se dovedeste, astfel, excelent pentru eficienta si responsabilitatea ecologica, lucruri la care nu se gandeste nimeni in perioadele fericite de prosperitate economica in care oamenii de afaceri sunt grasi si fericiti si nu se gandesc decat la castiguri tot mai mari, afirma vicepresedintele unei companii de constructii cu sediul central in Suedia.

El mai spune si ca, in astfel de momente, directorul executiv la companiei este chemat foarte des in consiliul de administratie, pentru a explica sustenabilitatea unui proiect, si nu costul sau.

In asteptarea deciziilor luate de liderii lumii, corporatiile cer, ca si ecologistii, sa se aseze la aceeasi masa pentru a participa cat mai legitim la schimbarile sociale de care e nevoie.

Oamenii de afaceri cer acum sa fie luati in seama si sa fie vazuti ca o parte a solutiei de salvare a mediului, lucru firesc daca ne gandim ca revolutia industriala verde pe care o vom vedea in viitorii ani se va face in fabricile lor, si nu in cercurile politicianiste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mediu, #verde, #ecologie , #stiri Impact