Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Doar 25% din companiile romanesti sunt pregatite sa acceseze fonduri structurale

Doar 25% din companiile romanesti sunt pregatite sa acceseze fonduri structurale
Numai 26% dintre companiile romanesti au aplicat pana in prezent la un fond de pre-aderare (PHARE, ISPA, SAPARD) si doar o firma din patru se declara pregatita pentru a aplica la fondurile structurale, potrivit buletinului industrial trimestrial, realizat de Grupului de Economie Aplicata(GEA).Rata de succes in cazul firmelor care au aplicat este foarte mare, de 87 la suta, fapt ce ar trebui sa ii impulsioneze pe managerii celorlalte companii. In prezenti, peste 40 la suta din firme se gasesc in diferite faze pregatitoare, ceea ce poate creste in curand capacitatea de absorbtie.
Indicele GEA de incredere industriala pentru trimestrul III 2006 s-a situat la 6,7 (pe o scala de la plus 100 la minus 100), foarte apropiat de cel din trimestrul II (7,7) si superior celui din trimestrul III 2005 (2,2) arata ca ne putem astepta in perioada iulie-septembrie 2006 la cresterea productiei industriale intr-un ritm apropiat celui din trimestrul II al anului curent si superior perioadei similare a anului trecut.

Indicele de incredere industriala are o valoare pozitiva datorita cresterii productiei si a gradului de acoperire a productiei cu comenzi si scaderii usoare a stocurilor. Se pare ca procesul de restructurare fortata din industria prelucratoare a inceput sa dea rezultate. Totusi, acest proces de restructurare continua sa se bazeze pe reducerea costurilor cu personalul, se arata in studiul GEA.

Peste jumatate dintre firme declara ca volumul taxelor platite la stat a crescut atat
fata de trimestrul precedent, cat si fata de perioada similara a anului trecut. Aceste rezultate confirma cresterea veniturilor bugetare, pe seama extinderii fiscalitatii si dinamicii accentuate a consumului.

Referitor la modificarile recent aprobate ale Codului Fiscal, doua treimi din repondenti considera ca acestea nu vor avea nici un impact asupra activitatii firmei pe care o conduc. Soldul conjunctural este insa negativ (minus 8,5); practic, o firma din cinci considera ca modificarile la Codul Fiscal ii vor obstructiona activitatea.


Aceste rezultate confirma cresterea veniturilor bugetare, pe seama extinderii fiscalitatii si dinamicii accentuate a consumului. Totusi, raspunsurile la intrebarile privind volumul taxelor platite nu se coreleaza semnificativ statistic nici cu evolutia volumului productiei, nici cu evolutia numarului de angajati.

Buletinul a fost realizat de Grupul de Economie Aplicata pe baza unui chestionar trimestrial de Conjunctura Economica in perioada 10 - 24 iulie, pe un esantion reprezentativ de firme din industria prelucratoare.Au raspuns 120 de firme. Ca si la chestionarele precedente, a fost pus accentul pe firmele mari (peste 250 de angajati), care reprezinta 57,5 la suta din totalul respondentilor, si pe firmele cu capital privat, care reprezinta 81,5 la suta din totalul respondentilor. Sectoarele de activitate cele mai bine reprezentate sunt si cele mai active din industria prelucratoare, astfel: masini si echipamente - 17,5 la suta, masini si aparate electrice - 15,8 la suta.

Bloombiz
siTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 860 ori