Dinel Staicu, trimis in justitie. Bursa actiunilor SIF Oltenia nu a reactionat

Vineri, 10 Noiembrie 2006, ora 04:47
1270 citiri

Dinel Staicu, presedintele Consiliului de Administratie al SIF Oltenia si fostul patron al Clubului Universitatea Craiova, a fost trimis in judecata de catre procurorii anticoruptie pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata in dosarul Bancii Internationale a Religiilor.Potrivit procurorilor anticoruptie, Dinel Staicu a solicitat si a obtinut incheierea conventiilor de cesiune de creanta si a contractelor de credit cu evidenta incalcare a dispozitiilor legale si a folosit sumele de bani astfel obtinute in interesul altor societati pe care le controla.

O parte din banii obtinuti de la BIR sub forma de imprumuturi, aproximativ 40 de miliarde lei vechi, au fost folositi de catre Dinel Staicu pentru cumpararea unor actiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societati pe care le controla. In preturile de la acea perioada ale actiunilor SIF Oltenia, rezulta ca Dinel Staicu ar fi achizitionat cu acei bani circa 15% din SIF Oltenia.

Ieri, anuntul privind trimiterea in judecata a presedintelui SIF Oltenia nu a influentat cursul actiunilor nici la Bursa de Valori Bucuresti (comunicatul procurorilor anticoruptie a fost trimis dupa sfarsitul sesiunii de tranzactionare), si nici la Bursa sibiana.

Mirabela Coos, de la SSIF A¤Broker ClujA¥, ne-a declarat: "Cred ca investitorii din piata derivatelor au ajuns la un grad de maturitate care le permite daca nu sa elimine reactiile emotionale, macar sa le tempereze. In consecinta, consider ca stirea conform careia presedintele SIF 5 Oltenia a fost deferit justitiei in cazul BIR nu va avea un impact considerabil pe termen scurt, mai ales ca piata a fost si asa destul de agitata. Este posibil ca pe termen lung sa apara unele influente atat pe spot, cat si pe futures, prin prisma pretului iar volatilitatea ridicata sa conduca la o lichiditate pe masura".

Alaturi de presedintele SIF Oltenia, procurorii anticoruptie au mai trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, pe Ion Popescu, fost presedinte al Bancii Internationale a Religiilor (BIR), Radian Raceala, director al directiei de creditare din cadrul aceleiasi banci, Viorica Dutu, sef serviciu creditare de la aceeasi banca. Din probele administrate de procurori a rezultat ca, in perioada iulie 1999-februarie 2000, in calitate de presedinte al bancii, director si respectiv sef serviciu, Ion Popescu, Radian Raceala si Viorica Dutu au aprobat, cu incalcarea normelor bancare, cesiuni de creanta in valoare de 106,78 miliarde lei vechi si credite in valoare de 80,53 miliarde lei vechi catre 11 societati comerciale controlate de Dinel Staicu.

Cesiunile de creanta (care reprezinta un credit in sensul legii) au fost efectuate cu incalcarea principiului prudentialitatii bancare, fiind acordate unor societati nou infiintate, in conditii favorabile cesionarilor, adica, plata in rate esalonate pe 5 ani, termen de gratie de 6 luni conditionat de acordarea unor linii de creditare. Pana la aceasta data, prejudiciul nu a fost recuperat.

Ancuta Stanciu

Bursa

Urmarirea penala impotriva omului de afaceri craiovean Dinel Staicu a fost declansata de Parchetul National Anticoruptie (PNA) in data de 28 septembrie 2004 intr-un dosar penal in care acesta este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, precum si neurmarirea destinatiei acestora, conform normelor bancare. Procurorii PNA aveau elemente ca Dinel Staicu a solicitat si obtinut noua credite, din care nu a rambursat decat sume infime, creand BIR un prejudiciu evaluat, la sfarsitul lunii mai 2004, la aproape 273 miliarde de lei vechi.

Potrivit procurorilor, in perioada 1999-2000, Banca Internationala a Religiilor (BIR) a cesionat unui numar de 11 firme - aflate sub controlul lui Dinel Staicu - creante de 106,7 miliarde de lei vechi decurgand din contracte de imprumut. BIR a cesionat in favoarea societatilor comerciale BDJ SA Aninoasa, Jiul Vulcanu SRL, Frigorifer SA, Abator Mofleni SA, Avab SA, Mozac SRL, And Kris SRL, Vladinex SRL, Practicianul SRL, Paldinex SRL si Rebega Consulting - toate aflate sub controlul lui Dinel Staicu - creante in valoare de 87 miliardelei vechi, 537.509 marci germane si 919.994 de dolari. Creantele au decurs din contracte de imprumut si din garantiile aferente, fiind in valoare totala de 450 de miliarde de lei vechi (11,25 milioane de euro).

Anchetatorii au stabilit ca, in numele societatilor, invinuitul a solicitat si obtinut suplimentarea liniilor de credit, inducand in eroare reprezentantii BIR. Astfel, in perioada 1999-2000, a fost creat un prejudiciu estimat, la acel moment, de catre anchetatori la 444 miliarde lei. Potrivit documentelor, suma este compusa din: 170 miliarde lei cesiuni creanta, 269 miliarde lei credite bancare si 4 miliarde lei reprezentand distributii de sume catre lichidator.