Dezvoltarea pietelor de capital stimuleaza frauda?

Marti, 09 Iunie 2009, ora 16:05
1387 citiri
Dezvoltarea pietelor de capital stimuleaza frauda?

Dezvoltarea pietelor de capital sporeste in multe privinte oportunitatile de frauda, sarcina autoritatilor de supraveghere fiind de a depista escrocheriile, pentru a mentine increderea investitorilor, a spus, pentru NewsIn, J. Troy Beatty, consilier in cadrul Securities and Exchange Commission.

"Este interesant ca in actualele piete de capital banii pot fi transferati dintr-o tara intr-alta doar prin click-ul unui mouse, asa ca in multe privinte pe masura ce pietele se dezvolta apar mai multe oportunitati de fraudare", a declarat, in cadrul unui interviu acordat NewsIn, J. Troy Beatty, consilier senior in cadrul biroului de afaceri internationale al US Securities and Exchange Commission (SEC), autoritatea de supraveghere a pietei de capital din Statele Unite.

Consilierul SEC considera ca, in conditiile in care sarlatanii incep sa profite de fiecare oportunitate de frauda, o piata devine mai putin atractiva pentru investitori, acestia dorind sa isi plaseze banii in piete sigure, unde nu exista riscul unor fraude.

Riscul de frauda are un impact din ce in ce mai mare, mai ales ca in zilele noastre un investitor este un om obisnuit, implicat fie direct, fie indirect in pietele financiare. In aceste conditii, sarcina unei autoritati de supraveghere a pietei de capital este de a prinde acesti infractori, de a descoperi sarlatanii care opereaza in piete.

Oficialul SEC remarca faptul ca fraudele apar in mod constant in pietele financiare, cu toate ca pietele difera din punct de vedere al marimii sau al tipurilor de investitori.

Mai mult, J. Troy Beatty considera ca indivizii care fraudeaza nu sunt in prezent mai sofisticati decat in trecut.

"Acesti escroci vor face orice le sta in putere pentru a fura banii investitorilor, se vor folosi de orice oportunitate pe care o gasesc pentru a fura, iar intrebarea care se pune atunci este daca sunt mai multe oportunitati de frauda", precizeaza J. Troy Beatty.

In istoria pietei de capital din Statele Unite au existat fraude imense, spre exemplu schemele ponzi, dar sarlatanii s-au adaptat in prezent la instrumentele si tehnologia moderna, incepand chiar sa comunice intre ei pentru a pune mana pe resursele investitorilor.

O schema ponzi este un tip de investitie frauduloasa prin care initiatorul plateste investitorilor sume de bani fara a se baza pe un profit real, ci doar pe contributiile noilor indivizi intrati in joc. De obicei, schemele ponzi ofera profituri spectaculoase pe termen scurt pentru a atrage noi investitori in joc, in conditiile in care alte tipuri de investitii nu pot garanta randamente atat de mari.

Opiniile exprimate de J. Troy Beatty sunt personale si nu reprezinta o pozitie oficiala a Securities and Exchange Commission, institutia omoloaga a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#frauda, #piete, #capital , #stiri Impact