Deloitte: 2010, anul fuziunilor si achizitiilor in energie

Luni, 15 Februarie 2010, ora 23:14
2002 citiri
Deloitte: 2010, anul fuziunilor si achizitiilor in energie

Companiile de energie electrica si cele petroliere vor lua in calcul in acest an activitatea de fuziuni si achizitii pentru a-si consolida pozitia strategica, pentru a obtine acces la piete si pentru a atrage lichiditati in vederea imbunatatirii capitalului, potrivit unui raport al Deloitte.

De asemenea, cresterea eficientei energetice, accelerarea productiei de energie regenerabila si dezvoltarea tehnologiilor de tip Smart Grid sunt in topul prioritatilor pe agenda companiilor din industria Energiei si Resurselor (E&R), alaturi de un nou val de consolidare transnationala, tendinta de a centraliza procesul de luare a deciziilor si un mai mare accent pe managementul talentului, potrivit raportului global Deloitte Energy Predictions 2010.

"Cresterea globala si evolutia diverselor industrii pot fi ciclice, iar 2010 se va dovedi o provocare pentru intreaga industrie E&R. Pe termen lung, insa, trebuie sa recunoastem ca energia are un rol foarte important, iar consumul de energie afecteaza fiecare om de pe aceasta planeta, intr-un context in care populatia creste, iar economiile emergente devin o parte tot mai importanta a economiei mondiale.

Nevoia de energie sporeste constant, in timp ce progresul tehnologic atrage progres economic, eficienta imbunatatita si un grad sporit de protectie a mediului", a declarat Farrukh Khan, partener si lider al Industriei Energiei si Resurselor in cadrul Deloitte Balcani.

La randul sau, Valeriu Binig, director Servicii Financiare Energie si Resurse in cadrul Deloitte Romania, a precizat ca raportul anticipeaza mutatiile unei industrii care a depasit demult granitele geografice sau de stat.

"Romania insa, mai are mult drum de parcurs, avand in vedere procesele majore si necesare de restructurare care au loc in acest moment. Data fiind pozitia geostrategica si resursele de energie primara, Romania are potentialul sa devina un jucator semnificativ in regiune, in viitorul apropiat.

Privite din aceasta perspectiva, viteza reformei, a adoptarii progresului tehnologic si a atragerii finantarii necesare devin conditii vitale pentru industria locala", a afirmat Binig.

Potrivit raportului Deloitte, indiferent de forma pe care o imbraca relansarea economica, "prudenta" este strategia corecta.

"Economia globala nu poate suporta o noua scumpire excesiva a petrolului fara a resimti un impact sever asupra cresterii. O mare necunoscuta este capacitatea pe care o au anumite masuri/initiative energetice, cum sunt cele legate de energia regenerabila, de a influenta forma redresarii", spun reprezentantii Deloitte.

Unii economisti se asteapta la recesiunea in forma "W" sau "double-dip recession"

"In acest scenariu, cresterea economica globala inregistreaza un progres modest, dar economia ramane slaba pe unele segmente.

O revenire in forma de W ar putea de asemenea conduce la cresterea preturilor produselor, dar cu o variabilitate mai mare si un risc continuu pentru companiile petroliere si de gaze care se lupta sa-si imbunatateasca fluxul de numerar", potrivit raportului citat.

Cu exceptia marilor companii petroliere, toate celelalte sectoare vor traversa o perioada de consolidare

Companiile independente de petrol si gaze, precum si companiile miniere de dimenisuni mai mici pot deveni tinte pentru marile companii in cautare de rezerve, dar pot fi si beneficiari ai strategiei de rationalizarea a portofoliilor implementate de marile companii.

Companiile de energie electrica si utilitati vor lua in calcul activitatea de fuziuni si achizitii pentru a-si consolida pozitia strategica, pentru a obtine acces la piete si pentru a atrage lichiditati in vederea imbunatatirii capitalului, mai spun reprezentantii Deloitte.

Totodata, potrivit acestora, companiile petroliere nationale cauta cu agresivitate oportunitati de fuziuni si achizitii pentru realizarea a trei obiective: sustinerea strategiilor lor comerciale; extinderea portofoliilor de rezerve si dezvoltarea unor aliante strategice.

In 2010, tranzactiile companiilor din acest domeniu se vor intensifica dramatic, deoarece tarile percep in continuare valoarea economica si politica aferenta acestui tip de activitate.

De asemenea, companiile de electricitate si utilitati se vor confrunta cu noi tendinte, cea mai importanta fiind dezvoltarea tehnologiei Smart Grid, care poate revolutia industria prin scaderea consumului de energie cu pana la 30%, ceea ce reduce si necesitatea de a construi noi centrale electrice.

Carbunele este combustibilul viitorului

Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), carbunele va acoperi 29% din cerintele energetice globale in 2030, spre deosebire de 26% in 2006. Pentru a satisface aceasta cerere in crestere, productia de carbune este estimata sa se majoreze cu aproximativ 60% de astazi si pana in 2030.

O mare parte a acestei cresteri va proveni din tarile care nu fac parte din OCDE, inclusiv China si India, care-si vor dubla productia de carbune. "Dar carbunele are si un dezavantaj. Arderea carbunelui emite aproximativ o tona de dioxid de carbon (CO2) pentru fiecare megawatt ora (MWh) de electricitate generat.

Pentru tarile care depind foarte mult de carbune, inclusiv Statele Unite, tehnologiile de captare si stoscare a carbonului (CCS) ar putea fi raspunsul. Mai multe tari deruleaza proiecte experimentale in acest sens", se mai arata in raportul Deloitte.

Productia de energie regenerabila creste in regiunile cheie producatoare de petrol

Pentru cei mai multi, Orientul Mijlociu si Africa de Nord sunt sinonime atat cu petrolul, cat si cu gazul natural. Dar in curand, conotatiile acestor regiuni bogate in resurse vor tinde spre productia de energii regenerabile.

Multi considera conditiile geografice si demografice ca fiind numai bune pentru dezvoltarea unui nou tip de energie de baza in leaganul traditional al combustibililor minerali, mai afrma cei de la Deloitte.

Eficienta energetica devine din optiune o necesitate

In ciuda recesiunii economice recente, consumul de energie din intreaga lume ar putea creste in medie cu 1,6% pe an intre 2006 si 2030, adica o crestere totala de 45%.

"Construirea mai multor centrale alimentate cu combustibili fosili nu pare sa fie raspunsul, atat din punct de vedere economic, cat si de mediu. In 2010, lumea va asista probabil la eforturile sporite de conservare si eficientizare a consumului energetic atat din partea consumatorilor, cat si a companiilor.

Cresterea capacitatii nu este raspunsul. O mai mare eficienta energetica este raspunsul. Tehnologiile necesare conservarii energiei exista deja", mai informeaza Deloitte.

Metodologia folosita pentru realizarea acestor previziuni a avut la baza realizarea unor interviuri detaliate cu clienti, analisti in industrie si profesionisti cu experienta din cadrul firmelor membre Deloitte. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fuziuni, #achizitii, #energie, #companii, #petrol , #stiri Impact