Deficitul bugetar al Greciei, revizuit la peste 15%

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 18:18
1217 citiri
Deficitul bugetar al Greciei, revizuit la peste 15%

Deficitul bugetar al Greciei pentru anul trecut, a carui revizuire succesiva in crestere a condus la declansarea crizei fiscale a tarii, va fi modificat din nou, de la 13,8% din PIB la peste 15%, a anuntat, miercuri, ministrul de Finante, George Papaconstantinou, citat de Reuters, precizeaza Mediafax.

Noua revizuire a datelor, care va efectuata de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, cel mai probabil in noiembrie, va fi definitiva, a adaugat ministrul.

Astfel, deficitul bugetar, situat la peste 15%, va fi de cinci ori mai mare decat tinta de sub 3% inclusa in bugetul de anul trecut.

In proiectul de buget pentru 2011, publicat in aceasta luna, guvernul a evaluat deficitul de anul trecut la 13,8% din PIB.

Guvernul a modificat prognoza de deficit de la 6% la 12,5% anul trecut dupa preluarea puterii, declansand cea mai grava criza fiscala a Greciei din ultimele decenii si nesiguranta pe pietele internationale.

"Sa ne amintim ca bugetul de anul trecut a fost construit pe un deficit mai mic de 3%, pentru ca la cateva zile inaintea alegerilor (din 4 octombrie - n.r.) sa fie raportat Comisiei Europene la 6%. Dupa castigarea alegerilor am realizat ca depasea 12%. Acum, dupa ultima revizuire de catre Eurostat, va fi peste 15%. Discutam de o diferenta de peste cinci ori", a spus Papaconstantinou in timpul unei conferinte organizate in Cipru.

Aceasta revizuire a fost anticipata si va avea un impact mai redus decat precedentele, considera analistii.

Grecia a redus salariile din sectorul public cu aproximativ 15%, a ingehtat pensiile, a majorat TVA la 23% si a diminuat investitiile dupa ce a fost salvata de la colaps financiar de un pachet de imprumuturi in valoare de 110 miliarde de euro de la Fondul Monetar International si statele din zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bugetar, #deficit, #grecia, #revizuire , #stiri Impact