Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

De ce este atat de costisitor sa traiesti la Oslo, Paris sau Londra

De ce este atat de costisitor sa traiesti la Oslo, Paris sau Londra

Europa Occidentala este locul in care traiul este cel mai costisitor din lume, potrivit sondajului anual mondial privind costurile realizat de publicatia The Economist.

In Europa se afla opt dintre primele 10 cele mai costisitoare orase din lume, si 14 dintre cele 20 cele mai scumpe orase din lume.

Oslo, care se afla pe primul loc, este cu 32 la suta mai costisitor decat New York-ul - etalonul tuturor comparatiilor. Parisul, Copenhaga si Londra au depasit in decursul ultimului an Tokio si Osaka, ocupand urmatoarele trei pozitii, iar majoritatea altor mari orase europene au crescut si ele in cadrul topurilor realizate in decursul anului trecut. Principalul motiv pentru aceasta stare de fapt consta in relativa putere a euro in comparatie cu dolarul si yenul.

Si orasele din estul Europei au urcat in topul celor mai scumpe din lume, in pofida faptului ca raman mult mai accesibile decat cele din Vest.

Astfel, Moscova este cel mai scump oras din Europa de Est, aflandu-se pe locul 26 al clasamentului mondial - se situeaza cu un loc deasupra New York-ului, in vreme ce St Petersburg imparte acum locul 44 cu Washingtonul.

Cea mai ieftina capitala europeana este Sofia, care se afla pe locul 111 in cadrul topului celor 132 de orase acoperite de studiu, aici costurile traiului fiind de pana la jumatate din cele ale oraselor de pe primele patru locuri ale clasamentului.

In randul capitalelor tarilor care au intrat recent in UE, Praga se afla pe locul cel mai inalt in acest clasament - 55, depasind Lisabona. Ea este urmata de Varsovia, pe locul 63, si Budapesta, pe locul 92. Cresterea cea mai mare a unui oras european a fost cunoscuta de Belgrad, care a urcat cu 15 locuri in clasament, aflandu-se acum pe locul 92 si avand un cost al traiului echivalent cu doua treimi al celui din New York.

Aceste modificari ale clasamentului reflecta fluctuatii majore ale valorii monedelor in decursul anului. In ceea ce priveste orasele vest-europene, progresul a fost mai treptat. Cea mai semnificativa ascensiune a fost cunoscuta de Barcelona, care a sarit peste patru locuri, aflandu-se acum pe locul 31.

Costurile mutarii Respectivul studiu ia in considerare preturile a 177 de produse si servicii comparabile la nivel international, incluse pentru fiecare oras in 10 categorii, insa selectarea lor difera in functie de statisticile privitoare la inflatie.

Poate chiar mai important este faptul ca acest studiu nu ia in considerare preturile locuintelor si ale cazarii, in general. Acest aspect are un impact semnificativ asupra oraselor, cum ar fi Londra, Paris, Dublin sau Madrid, care au cunoscut o crestere puternica a preturile in acest domeniu, aceasta crestere putand avea efecte secundare si asupra preturilor pentru bunuri si servicii.

Rezultatele studiului indica si faptul ca schimbarile suferite de valoarea preturilor in principalele orase ale Europei au depasit cifrele reprezentative pentru nivelul inflatiei nationale.

Cercetarea, insa, nu reflecta modalitatea in care s-au schimbat standardele de trai ale celor care traiesc in orasele avute in vedere, asa cum nu ia in considerare nici cresterea salariilor. Insa acest studiu ar putea constitui un bun ajutor in calcularea costurilor potentiale ale trimiterii expatriatilor peste granite si a impactului pe care l-ar putea avea asupra schemelor pentru stabilirea salariilor.

In ceea ce priveste nou-sositii expatriati, o cercetare mai atenta a preturilor ar putea scoate la iveala o serie de anomalii - reprezentand, prin urmare, o modalitate de a tine sub control bugetul personal.

Hainele sunt, spre exemplu, costisitoare in aproape intreaga Europa, evidentiind preturile mici ale hainelor din New York. In Paris, unde costurile traiului sunt cu 30 la suta mai mari, facturile utilitatilor sunt relativ mici, iar pretul bauturilor alcoolice reprezinta doar trei sferturi din pretul lor in New York. In Londra, oras cu 25 la suta mai scump decat New Yorkul, se pot realiza economii prin renuntarea la fumat, care este cu 85 la suta mai costisitor. Acest obicei este chiar mai greu de pastrat in Oslo, orasul cel mai scump din lume.

De asemenea, aici este foarte dificil de cumparat o masina sau de circulat frecvent cu taxiul. Frankfurtul este orasul cel mai scump din punctul de vedere al achizitionarii hainelor, insa locuitorii sai nu vor fi penalizati daca se incalzesc lasand caldura aprinsa la maxim, aceasta avand doar jumatate din costul pe care l-ar avea in New York. Iar in Copenhaga, o noapte petrecuta in baruri nu va lasa un gol semnificativ in buzunar, insa adoptarea unei atitudini moderate ar putea fi prudenta din punct de vedere financiar, taxiurile fiind de doua ori mai costisitoare decat in New York.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1067 ori