Cutremurul din China nu va afecta profitul sectorului corporativ chinez

Luni, 19 Mai 2008, ora 13:40
1145 citiri
Cutremurul din China nu va afecta profitul sectorului corporativ chinez

Profitul companiilor listate public din China ar putea creste cu 20% in 2008, in ciuda puternicului cutremur ce a afectat sud-vestul tarii, potrivit estimarilor JPMorgan, informeaza BBJ.hu."Cutremurul va avea un impact limitat asupra cresterii PIB-ului din China, iar o continuare a contractarii economiei in a doua jumatate a acestui an este putin probabila", a declarat seful diviziei JPMorgan din China, Li Jing.


"Sichuan este o provincie importanta ce produce alimente precum carnea de porc, foarte folosita in mancarea chinezeasca, iar preturile din regiunea sud-vestica ar putea creste", potrivit lui Jing.


"Cresterea produsului intern brut (PIB) regional va fi de asemenea afectata in al doilea trimestru din 2008, insa PIB-ul regiunii este doar o mica parte din PIB-ul Chinei", a precizat Jing.


Anul trecut, PIB-ul din Sichuan a fost de 1,05 mii de miliarde yuani (150 miliarde dolari), reprezentand 4% din PIB-ul national, ce a fost de 24,953 mii de miliarde yuani.


"Climatul economic national in al doilea trimestru va fi peste cel din primul trimestru, considerat cel mai prost din istoria tarii", a declarat Jing.


Cresterea economica la cele mai importante banci ar putea fi de pana la 40% in a doua jumatate a anului, datorita unei marje extinse a dobanzii nete, dezvoltarii infrastructurii si calitatii mai bune a activelor, a spus Jing.


Cutremurul din provincia Sichuan, ce a masurat 7,8 pe scala Richter, a facut 33.000 de morti, conform ultimelor estimari oficiale.