Cum sa-ti dezvolti abilitatile sociale, necesare in orice cariera

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 14:18
5370 citiri
Cum sa-ti dezvolti abilitatile sociale, necesare in orice cariera

Oricat de inteligent ai fi si oricat de multe cunostinte tehnice ai avea, absenta aptitudinilor minime de socializare iti poate afecta serios cariera. Contextul actual de pe piata muncii ii forteaza pe angajatori sa devina tot mai pretentiosi, asa ca trebuie sa te asiguri ca indeplinesti toate criteriile pentru a-ti pastra jobul sau chiar pentru a obtine o promovare, sustin experii in Resurse Umane citati de Forbes.com. 

In mod contrar, o sociabilitate iesita din comun poate ajuta un angajat mediocru sa avanseze pe scara profesionala pana la o pozitie de top, foarte repede.

Studiile arata ca femeile se descurca mult mai bine decat barbatii in situatiile sociale, datorita gradului ridicat de interes al acestora de a folosi aptitudinile sociale in avantajul propriu.

Iata cateva detalii de care trebuie sa tii cont, atunci cand iti doresti sa iti imbunatatesti aptitudinile sociale si sa le folosesti pentru a obtine o promovare.

Zambetul te face mai placut

Niciun alt factor nu are impact atat de mare asupra colegilor si superiorilor tai, ca un zambet sincer si prietenos din partea ta, sustin specialistii.

Nimeni nu doreste sa colaboreze cu colegul mereu incruntat si morocanos, cu atat mai putin sa ii fie subordonat, de aceea trebuie sa adopti o atitudine cat mai placuta cand te afli la birou.

Exprima-ti interesul fata de ceilalti

Intr-o conversatie, placerea de a vorbi poate fi satisfacuta in maxim 40% din timp, iar restul trebuie sa il dedici ascultarii active, te sfatuiesc expertii.

Ascultand ce au ceilalti de spus demonstrezi interesul pe care il ai pentru problemele si parerile colegilor, iar parerea ta devine mult mai pretioasa decat in situatia in care acaparezi conversatia in mod abuziv.

Tine minte detalii din conversatii

Oricine se simte flatat cand persoana cu care sta de vorba intreaba ceva legat de un detaliu mentionat intr-o discutie avuta in urma cu cateva zile.

Tine minte sau chiar noteaza-ti detalii care ti-au parut interesante si adu-le in conversatii atunci cand consideri ca este un moment potrivit, iar colegii vor aprecia grija ta fata de evenimentele din viata lor.

Invinge prejudecatile cu privire la personele “prea sociabile”

Daca ai impresia ca promovarea profesionala datorita abilitatilor de socializare reprezinta o modalitate de a “trisa” in fata angajatorului, analizeaza inca o data avantajele si dezavantajele pe care aceste aptitudini le pot aduce in cariera si in viata ta personala.

Poti incepe cu viata personala, stabilind obiective clare pentru a mari miza eforturilor de imbunatatire a aptitudinilor sociale.

#abilitati, #angajatori, #cariera, #sociale , #stiri Impact