Cum sa-ti contrazici seful, fara sa-ti pui in pericol jobul

Luni, 19 Iulie 2010, ora 12:52
2640 citiri
Cum sa-ti contrazici seful, fara sa-ti pui in pericol jobul

Orice angajat ambitios trece prin momente in care, in cadrul unei sedinte importante, isi prezinta o idee stralucitoare pentru a spori productivitatea companiei sau pentru a reduce cheltuielile. In situatia in care ideile tale sunt anulate din start de catre sef, cu un motiv cat se poate de vag, poti sa iti sustii cauza intr-un mod respectuos, fara a risca sa strici relatiile si fara a-ti pune in pericol jobul, sustin specialistii in HR. 

Daca stii ca seful tau greseste si ca tu ai dreptate, dar nu indraznesti sa iti prezinti argumentele in fata lui, articolul de fata iti ofera cateva idei pentru a-ti forma respectuos o serie de contra argumente.

Indrazneste sa vorbesti

Poti incepe prin a recunoaste ca parerea ta e importanta. 

Abilitatea de a dirija o discutie este extraordinar de importanta in mediul tau de lucru, iar pe masura ce avansezi in cariera trebuie sa inveti sa conduci si discutii mai dificile, sustin specialistii in resurse umane.

Asigura-te ca problema ta e suficient de importanta

Este bine sa fii o persoana categorica, insa trebuie sa ai grija la subiectele pe care le aduci in discutie cu seful tau.

Incearca sa rezolvi problemele pe care le ai cu colegii inainte de a apela la seful tau, pentru a evita situatia in care il coplesesti cu informatii inutile.

O alta atitudine cu un impact major asupra performantei organizatiei este capacitatea de recunoasere a propriilor greseli.

Seful tau trebuie sa fie mereu informat, mai ales cand ai facut o greseala care poate afecta relatia companiei cu un client.

Acesta prefera sa auda despre respectivul conflict de la tine, inainte de a se transforma intr-o problema mult mai mare pentru companie.

Alege locul potrivit

Cand nu esti de acord cu decizia sefului, cea mai neinspirata decizie poate fi sa iti exprimi parerea in fata colegilor sau sa trimiti un mail lung si pe un ton agresiv, dupa intalnire.

Discutiile personale sunt cele mai productive, iar daca mesajul tau trebuie sa fie incarcat cu un anumit grad de emotie, acesta va fi anulat in mesajele electronice.

Specialistii te sfatuiesc sa alegi cu atentie momentul si locul in care ridici problema si sa faci tot posibilul sa eviti confruntarea in cadrul sedintei.

Nu este cazul sa dai buzna in biroul sau, o idee mai buna ar fi sa programezi o intalnire intr-un loc mai retras.

Porneste discutia intr-o nota pozitiva

Poti incepe confruntarea cu seful tau subliniind aspectele pozitive care au loc in cadrul companiei si prin a complimenta activitatea sa.

In continuare trebuie sa clarifici intentiile tale, grijile si recomandarile pentru o stiuatie mai buna.

Daca seful tau adopta o atitudine defensiva, opreste-te pentru un moment si incearca sa il reasiguri ca ai cele mai bune intentii, oferindu-i in acelasi timp ocazia sa isi exprime punctul de vedere.

Ramai concentrat pe interesele companiei

Nu uita sa te axezi pe probleme legate de business, adresand intrebari si prezentand diferite modalitati prin care o situatie poate avea impact asupra organizatiei.

Intr-un final, nu te lasa descurajat daca seful tau nu se razgandeste.

Tine minte faptul ca a-ti expune parerea este un lucru bun pentru companie si le demonstreaza superiorilor tai ca iti pasa de succesul organizatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#argument, #companie, #job, #sef , #stiri Impact