Cum sa spui "nu" in fata sefului

Miercuri, 04 August 2010, ora 13:05
2369 citiri
Cum sa spui "nu" in fata sefului

Acceptarea multor proiecte suplimentare iti poate afecta rezultatele la locul de munca si poate avea efect si asupra vietii tale personale. Daca stii cum sa refuzi cerintele excesive ale sefului, vei reusi sa pastrezi valoarea muncii tale, potrivit expertilor in resurse umane. 

Specialistii in HR sustin ca exista o limita clara pentru activitatea fiecaruia, de aceea trebuie sa stii cand sa “spui” nu, in functie de volumul de munca pe care il primesti.

In continuare, sunt prezentate cateva motive, situatii si modalitati in care poti formula un raspuns negativ in fata sefului.

Cantareste cu atentie decizia   

Ia in considerare impactul pe care proiectul sau respectiva decizie il poate avea.

Asigura-te ca intelegi ce se intampla in cazul in care tu refuzi si ca exista o alta persoana capabila sa preia proiectul.

Procesul decizional trebuie adus la cunostinta sefului, alaturi de fiecare pas care a dus la concluzia ta.

Inainte de a oferi un raspuns sefului, este important sa gandesti cu atentie fiecare modalitate prin care ai putea duce proiectul la bun sfarsit.

Analizeaza impedimentele in calea realizarii proiectului, care ar fi resursele aditionale necesare pentru realizarea cerintelor sau care este pozitia proiectului in cadrul strategiei companiei.

Gandeste-te bine daca este o oportunitate pentru tine sa contribui la realizarea proiectului, de ce ai fost tocmai tu ales de catre seful tau pentru aceasta responsabilitate si daca ai nevoie de sustinere in proiectele deja incepute.

Esti sau nu de acord cu planul de actiune?

Cantareste argumentele pro si cele contra implementarii planului de actiune, iar cand ii prezinti sefului decizia ta, asigura-te ca te concentrezi atat pe consecintele negative, cat si pe cele pozitive.

Ia in considerare riscurile legale la care se supune compania, seful tau sau chiar tu, in urma realizarii acestui proiect.

Impartaseste-i sefului orice idee si orice risc de care esti constient si nu ignora niciun aspect legat de el.

Ar putea fi dificil sa il refuzi pe seful tau, insa problemele pot deveni mai mari daca grijile tale se transforma in realitate.

Refuza cat mai politicos

Cand trebuie sa spui “nu”,  este foarte important sa gandesti cu atentie modul in care transmiti mesajul catre seful tau.

Axeaza-te pe procesul decizional si factorii pe care i-ai luat in considerare cand ai hotarat ca proiectul nu poate fi realizat.

Prezinta argumentele cat mai coerent si vei vedea ca seful tau va ajunge la aceleasi concluzii cu tine.

Evita frazele in care sustii ca tu nu vrei sa indeplinesti cerinta si axeaza-te la argumentele pentru companie, explicand calm argumentele pro si contra realizarii proiectului.

#sef, # refuz, # proiecte, # cerinte , #stiri Impact