Cum sa iesi in evidenta, in fata sefului

Marti, 27 Iulie 2010, ora 12:40
3931 citiri
Cum sa iesi in evidenta, in fata sefului

Intr-o perioada in care piata muncii se afla in declin, multi angajati incearca sa iasa din vizorul sefului, de teama de a nu se afla pe lista celor disponibilizati. Specialistii in resurse umane sustin insa ca o miscare mai inteleapta ar fi atitudinea total opusa. 

Acum, mai mult ca niciodata, este importnat sa fii observat pentru cat mai multe motive avantajoase pentru tine.

Cand companiile fac concedieri, ele nu vor renunta niciodata la persoanele care ies in evidenta, intrucat acestea stiu cum sa se faca indispensabile pentru manageri.

In loc sa fii un simplu membru al echipei al carui nume nu reprezinta nimic pentru sef, aplica aceste trucuri pentru a fi observat de seful tau si si pentru a deveni indispensabil.

Empatizeaza cu seful tau

Pentru a reusi sa atingi succesul trebuie sa fii capabil sa vezi lumea din perspectiva managerului tau.

In loc sa te simti frustrat de seful tau, incearca sa observi stilul sau de munca si preferintele de comunicare, apoi adapteaza-te ritmului sau.

E posibil ca tu sa iti coplesesti seful cu mailuri, in timp ce el prefera sa rezolve lucrurile prin telefon.

Cateva ajustari subtile din partea ta vor usura munca sefului tau iar imaginea ta se va imbunatati in fata sa.

Expertii in HR te mai sfatuiesc sa inveti sa “citesti” reactiile managerului tau la modalitatea in care prezinti informatiile.

Spre exemplu, daca seful tau este o persoana care prefera sa primeasca mai multe cifre in raport, poti prezenta o analiza cantitativa si abia apoi sa explici succint care ar putea fi impactul lor.

Fii mereu cu un pas inainte

Angajatii care anticipeaza nevoile sefilor isi vor pune in evidenta abilitatile de lider care rezolva orice problema.

In momentul in care iti intelegi seful si incepi sa gandesti ca el, vei fi capabil sa iei initiativa.

Pentru fiecare actiune exista consecinte si apoi alte actiuni care urmeaza in mod logic.

Specialistii in HR sunt de parere ca daca reusesti sa anticipezi si sa rezolvi intrebarile sau cerintele care pot aparea in plus, sansele tale de a fi apreciat de seful tau devin tot mai mari.

Completeaza-ti seful

Poti deveni indispensabil descoperind slabiciunile sefului tau si completandu-le cu punctele tale forte.

Daca seful tau este are idei extraordinare dar este foarte dezorganizat, incearca sa ocupi rolul organizatorului si sa cuprinzi toate detaliile, in loc sa te plangi despre cat de greu este sa lucrezi cu el.

Sugereaza termene-limita, aminteste-i despre intalniri si ocupa-te de actiunile care urmeaza dupa diferite proiecte despre care acesta pare sa fi uitat.

Pe langa increderea pe care o vei castiga, vei deveni in acest mod unul dintre cei mai valorosi membri ai echipei.

Nu-ti fie teama sa iti exprimi parerea

Majoritatea angajatilor se tem sa poarte discutii cu sefii lor atunci cand exista o problema in stilul de munca abordat.

Sondajele realizate in Statele Unite arata ca 50% din angajati sustin ca au parasit ultima companie din cauza relatiei cu seful si doar unul din cinci angajati si-a permis sa discute aceasta problema cu acesta.

Cele mai comune frustrari pentru angajati provin de la sefii care incearca sa ii controleze excesiv dar si de la cei care sunt sunt mereu cu gandul in alta parte.

Angajatii considera ca este riscant sa abordezi aceste probleme, insa daca deschizi subiectul intr-un mod profesionist, vei reusi sa imbunatatesti parerea sefului despre tine, sunt de parere expertii in resurse umane.

Cand te angajezi intr-o discutie cu greutate, cel mai indicat este sa oferi drept exemplu un anumit comportament, sa explici in ce mod te-a afectat si apoi sa ceri punctul sau de vedere.

Expertii insista pe ideea de exemplu de comportament si nu caracteristici ale managerului, pentru a fi sigur ca nu il ofensezi in vreun mod pe acesta.

Cere responsabilitati mai mari

Daca vrei sa iti faci un drum catre o pozitie mai inalta, va trebui sa faci o impresie buna chiar si superiorilor managerului tau.

Permite-ti sa iesi in evidenta, dar nu iti intrece propriile limite, te sfatuiesc expertii in HR.

Seful tau direct detine controlul proiectelor si promovarilor, asa ca este necesar sa ii mentii increderea.

O modalitate excelenta de a intra in legatura directa cu liderii din companie este sa ceri responsabilitati mai mari.

Identifica un proiect mare pe care consideri ca esti capabil sa il indeplinesti si apoi prezinta-te intr-o lumina buna pentru a demonstra ca esti capabil sa faci asta.

Ofera-te sa organizezi evenimentele care vor urma si vei vedea ca tot mai multi oameni vor veni la tine cu intrebari pentru ca te vor vedea ca pe unul dintre conducatori.

Cel mai important este sa pui in valoare propria ta persoana.

Pe langa respectul pe care il vei primi, iti maresti sansele de a fi adaugat pe lista celor care ar putea primi o marire.

#sef, # angajat, # echipa, # manager , #stiri Impact