Criza politica: intarzierea subventiilor va avea efecte grave asupra productiei agricole

Duminica, 04 Octombrie 2009, ora 18:25
1838 citiri
Criza politica: intarzierea subventiilor va avea efecte grave asupra productiei agricole

Producatorii agricoli cred ca situatia politica actuala creata prin demisia ministrului agriculturii si schimbarea unor directori ai agentiilor din subordine va duce la intarzierea acordarii subventiilor cu efecte grave asupra productiei agricole din anul 2010.

Astfel, reprezentantii Federatiei Agrostar si cei ai Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR) au explicat ca in acest moment schimbarea ministrului si a unor sefi din institutiile aflate in subordinea Ministerului Agriculturii va afecta, in special, acordarea restantelor din sectorul zootehnic, dar si a avansului de 70% aferent subventiilor din agricultura pe anul 2010.

„Din punctul nostru de vedere, prioritara trebuia sa fie rezolvarea imediata unor probleme legate de campania de toamna, cum ar fi plata urgenta a restatelor la subventiile pentru crescatorii de animale, care intarzie deja de circa trei luni.

Aceste probleme nu erau rezolvate cand ministerul avea un ministru stabil, dar in conditiile in care avem un ministru interimar si toate institutiile descentralizate isi schimba din nou conducerile. Ma refer aici in special la APIA, unde directorul general si-a dat demisia, iar APIA trebuie, de la 16 octombrie sa inceapa sa plateasca avansul din subventiile pe 2010”, a declarat pentru NewsIn, presedintele Federatiei Agrostar, Niculae Stefan.

Presedintele FNPAR, Viorel Matei, a explicat ca cel putin specialistii din minister si din intitutiile din subordine ar fi trebuit sa ramana in functii pentru a ajuta la rezolvarea intarzierilor inregistrate la plata subventiilor.

„Problema cea mai mare este cu schimbarea specialistilor din teritoriu, care cat de cat mai lucrasera si acum sunt dati afara. Secretarii de stat, aparatul tehnic si cei din teritoriu ar fi trebuit sa ramana pentru ca vom avea mari probleme cu platile care trebuie facute.

Daca nu se fac platile pe zootehnie, vor fi omorati toti fermierii, mai ales in conditiile in care anul acesta au fost produse putine in sector, iar toata speranta era in acest avans, pentru a plati motorina, ingrasamintele si pentru lucrarile de toamna”, a explicat Matei.

Acesta a mai spus ca in urma discutiilor cu reprezentatii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), fermierii au fost informati ca nu sunt fonduri pentru achitarea subventiilor din zootehnie.

„Am avut o discutie cu conducerea APIA care mi-a spus ca nu vor fi bani pentru plata subventiilor pe animale, adica vreo 18 milioane euro, restante inca din iunie. In al doilea rand, am fost informati ca nu exista siguranta inceperii platilor acelui avans de 70%”, a mai spus Viorel Matei.

De asemenea, presedintele Federatiei Agrostar a adaugat ca alte probleme care trebuie rezolvate urgent sunt reducerea pretului la motorina utilizata in agricultura cu 50%, acordarea de subventii suplimentare, dar si de credite cu garantare 100% pentru accesarea fondurilor europene prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

„Ar mai trebui sa fie prioritara reducerea pretului la motorina destinata agriculturii cu 50%, acordarea unor subventii pentru achizitionarea de seminte, ingrasaminte si inputur

Daca acestea nu se solutioneza, cel putin din punct de vedere agricol, Romania va suferi o criza fara precedent si terenurile nu vor fi cultivate, pentru ca nu vor fi bani. Daca in fiecare toamna cultivam 2,5-trei milioane hectare cu cereale, anul acesta cred ca nici 10% nu vor fi insamantate, ceea ce va genera in lant consecinte grave, chiar securitatea alimentara a Romaniei ar putea fi pusa in pericol”, a mai spus stefan.

„La ora actuala este un blocaj din cauza acestei crize guvernamentale, iar la Bruxelles se manifesta deja reticenta in a mai efectua plati pentru Romania. Toate acestea vor avea un impact negativ in 2010”, a mai explicat presedintele FNPAR.

Reprezentantul Agrostar, Niculae Stefan, a mai adaugat ca fermierii isi mentin progamul de proteste din aceasta luna, daca Guvernul nu solutioneaza revendicarile inaintate de Federatie.

„Indiferent cine este ministru, noi am inaintat Guvernului un program de revendicari si daca acest program nu va fi rezolvat actiunile sindicale vor continua, iar in luna octombrie va avea loc un miting si mars de protest, iar in luna noiembrie, agricultorii romnani au decis, indiferent de consecinte, sa blocheze principalele artere nationale. N-am fost, nu suntem si nici nu vom fi de acord cu niciun fel de compromis si nici nu ne intereseaza campania electorala.

Pe noi ne intereseaza sa rezolvam o criza care exista, care s-a accentuat prin aceasta instabilitate politica si care va pulveriza sectorul agricol anul viitor cand nu se vor mai da ajutoare de stat”, a spus acesta.

Niculae stefan a mai declarat ca in acest moment guvernantii romani ar trebui sa se concentreze in gasirea de solutii pentru prelungirea ajutoarelor de stat si dupa anul 2009, pana in 2013.

#criza politica, # agricultura, # recolte, # productie, # subventii , #stiri Impact