Criza economica poate avea un impact pozitiv asupra carierei

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 11:51
2149 citiri
Criza economica poate avea un impact pozitiv asupra carierei

7 din 10 angajati spun ca recesiunea economica a avut un impact pozitiv asupra carierei lor.

Un studiu publicat de Accountemps a aratat ca, desi recesiunea a adus mari dificultati fortei de munca, 77% dintre profesionistii intervievati au putut sa numeasca cel putin un efect pozitiv pe care criza economica l-a avut asupra carierei lor, incluzand abilitatea de a gestiona noi proiecte (53%), asumarea de noi responsabilitati (52%) si obtinerea unor sarcini mai interesante si mai provocatoare decat de obicei (52%). Cu toate acestea, doar un procent de 12% dintre respondenti au afirmat ca au beneficiat de o promovare.

Cu toate ca problemele economice si-au pus amprenta pe intreaga forta de munca, la nivel global, cei care au reusit sa-si pastreze joburile spun ca, pe parcursul intregii crize, au de castigat multa experienta si invata sa gestioneze mult mai multe sarcini si responsabilitati, in afara de evidenta preocupare de a-si pastra jobul si poate ca efectele pozitive sunt determinate chiar de eforturile angajatilor de a nu ramane fara un loc de munca.

Un procent de 77% dintre profesionistii intervievati au putut cita cel putin un efect pozitiv pe care recesiunea economica l-a avut asupra locurilor lor de munca

Studiul a inclus raspunsuri din partea a 457 de angajati, cu varste de peste 18 ani si angajati full-time sau part-time, lucrand la birou. Studiul a fost condus de o firma de cercetare independenta si dezvoltat de Accountemps.

Angajatii au fost intrebati “Care sunt efectele pozitive, daca exista, pe care le-a avut criza economica asupra jobului dumneavoastra?” Raspunsurile au fost:

•    Preluarea de noi proiecte: 53%
•    Castigarea unei responsabilitati mai mari: 52%
•    Preluarea unor sarcini mai provocatoare din punct de vedere profesional: 52%
•    Mai multa interactiune cu managementul: 44%
•    Mai multa interactiune cu clientii sau partenerii: 38%
•    Promovare: 12%
•    Nici unul din cele de mai sus: 23%

“Datorita realitatii de astazi a mediului business, firmele lucreaza acum cu echipe mai bine formate, lucru care a oferit, din necesitate, multor profesionisti oportunitatea de a face fata unor provocari mai mari si posibilitatea de a-si extinde aptitudinile,” a spus Max Messmer, CEO al Robert Half International si autor al “Human Resources Kit For Dummies”. “Insa este posibil ca unii angajati sa se zbata pentru a tine pasul, iar angajatorii trebuie sa se asigure ca ofera resursele de care personalul lor are nevoie pentru a avea succes si sa evite suprasolicitarea sa.”

Messmer a adaugat, “In timp ce multi angajati sunt dispusi sa iasa in fata in vremurile dificile, companiile trebuie sa fie pregatite sa-i recompenseze pe cei care si-au asumat responsabilitati suplimentare imediat ce conditiile afacerii se imbunatatesc. Altfel, risca sa piarda personal valoros. Organizatiile care nu pot oferi promovari sau impulsuri financiare ar trebui sa caute acum alte cai de a recompensa angajatii cu performante inalte si sa le dea de inteles ca fac parte din viziunea pe termen lung a companiei.”

Amenintarea recesiunii determina pe toata lumea sa-si suflece manecile si sa faca ceva. Fie ca esti intr-o afacere mare, fie ca esti antreprenor sau pur si simplu angajat, aceasta problema afecteaza pe toata lumea.  Cu siguranta, daca iti cauti un loc de munca sau chiar daca ai deja unul, ar trebui sa analizezi putin impactul recesiunii asupra anagajarii.

In ciuda faptului ca, pentru unii, criza economica a adus si beneficii profesionale, Center for Economic and Policy Research sustine ca recesiunea va creste numarul somerilor cu 2-3 procente, in functie de severitatea acesteia. Doar pentru americani, acest lucru inseamna aproximativ 3-5 milioane de someri.

Pe de alta parte, datele despre somaj, oriunde in lume, nu reprezinta forta de munca cu studii superioare. Pentru aceasta, adevarul este ca exista mai multe joburi disponibile decat exista candidati, iar cresterea numarului de someri afecteaza mai ales muncitorii necalificati.

Companiile cele mai afectat de recesiune sunt si vor fi cele ale caror operatiuni depind de banci si care au probleme in a-si implini obligatiile. Astfel, acestea fac miscari drastice pentru a-si salva afacerea, reducand personalul la maximum. Pe de alta parte, exista afaceri care emana optimism si care nu au fost afectate de criza. Un studiu de piata, in SUA, a aratat faptul ca 83% dintre agentii spune ca bugetele lor nu au fost afectate pana acum si ca se asteapta chiar la o crestere a profitului in acest an.

Desi descurajator pentru unii, peisajul economic actual poate aduce mari beneficii profesionale, mai ales angajatilor inalt calificati. Nu este momentul sa te opresti din cautarea unui job. De asemenea, expertii sfatuiesc ca acum este cel mai bine sa te zbati sa iesi in fata. Ulterior, odata cu stabilizarea pietei de munca, eforturile tale vor fi rasplatite. In orice caz, poti profita de situatie pentru a castiga mai multa experienta si pentru a invata sa gestionezi situatii si proiecte noi.

#beneficii, #cariera, #criza, #economica, #job , #stiri Impact