Criza creditelor atinge o noua etapa

Marti, 04 Martie 2008, ora 10:02
1029 citiri
Criza creditelor atinge o noua etapa

Criza globala a creditelor, cauzata de colapsul pietei creditelor imobiliare cu grad mare de risc, nu da semne ca si-ar schimba cursul si ar putea intra intr-o etapa mult mai periculoasa, a spus vicepresedintele bancii nationale a Elvetiei, Phillip Hildebrand."Din pacate exista cativa indicatori care arata ca inca nu am reusit sa iesim din aceasta problema", a spus luni Hildebrand, in cadrul unei conferinte care a avut loc la Londra pe tema legislatiei pietei financiare.


Cel mai important dintre indicatorii mentionati a fost continua depreciere a pietei imobiliare a Statelor Unite, unde nu exista "nici un fel de probe in statisticile publicate", care sa arate ca preturile se vor opri din scadere prea curand.


Potrivit Reuters, Hildebrand a spus ca exista "semne clare" ale extinderii efectelor si pe alte piete financiare, cum ar fi cea a proprietatilor comerciale, sau asupra previziunile referitoare la cresterile economice ale altor state.


Bancile centrale din lume, inclusiv cea a Elvetiei, au luat masuri in ultimele luni pentru a ajuta pietele financiare sa asigure lichiditatea sau finantarea pe termen scurt necesare. Dar impactul initial al acestor masuri s-a dovedit a fi usor inutil.


In contextul accentuarii inaspririi conditiilor de pe pietele monetare interbancare - in care dobanzile interbancare de pe piata londoneza (Libor) la fondurile euro si lire sterline au crescut in repetate randuri - Hildebrand a avertizat asupra crizei creditelor care ar putea intra intr-o noua si ingrijoratoare etapa.


"Criza actuala a creditelor intra acum in faza mecanismelor de feedback sustinute prin forte proprii, care actioneaza intre pietele financiare si economia reala, care constituie un risc evident", a spus Hildebrand.


In aceste conditii, situatia se va inrautati inainte de a se imbunatati, a adaugat vicepresedintele.


"Dupa cum obesrvati, nu exista nici un motiv pentru care ar trebui sa fim optimisti", a spus Hildebrand.


Cele mai importante aspecte pozitive in mijlocul acestei situatii sumbre au fost datele macroeconomice solide din Europa si din tot mai multe pietele emergente, pe masura ce isi fac aparitia in ultima vreme semne ale revenirii pe pietele activelor securizate.


In privinta bancilor, Hildebrand a spus ca acestea ar trebui sa isi sporeasca transparenta, iar cei responsabili de politica interna sa continue sa lucreze impreuna la o platforma globala pentru imbunatatirea sistemului de supraveghere si eficienta sistemului legislativ.


Hildebrand a fost de acord ca legislatia nu va reusi niciodata sa elimine in totalitate riscurile aparitiei unor noi crize si a avertizat asupra reglementarilor excesive.