Criza, bariera in calea comertului liber

Vineri, 27 Martie 2009, ora 09:58
1846 citiri
Criza, bariera in calea comertului liber

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a constatat ca anumite planuri de relansare economica favorizeaza produsele si serviciile interne in detrimentul importurilor, favorizand astfel protectionismul, arata un raport OMC legat de politicile comerciale din statele membre, relateaza AFP.

In cel de-al doilea raport legat de politicile comerciale din statele membre, OMC a constatat o trecere brusca spre masuri protectionste, incepand din ianuarie, in cele 153 de state ale organizatiei. OMC a mentionat o serie de bariere pentru comertul liber, printre care cresterea tarifelor vamale, noi masuri non-tarifare si recurgerea la masuri defensive.

Organizatia, ce supravegheaza comertul mondial, si-a exprimat in principal ingrijorarea legata de impactul planurilor de relansare economica pregatite de unele dintre marile puteri economice.

"Planurile de relansare financiara si fiscala au fost intocmite pentru combaterea crizei si sustin revenirea cresterii comertului mondial, insa unele dintre acestea contin elemente, precum ajutoare de stat si subventii, ce favorizeaza produsele si serviciile nationale in detrimentul importurilor", se arata in raportul OMC.

La capitolul ajutoare de stat, OMC da ca exemplu ajutoarele acordate in sectorul otelului si in sectorul auto. O aluzie directa la Statele Unite si la unele tari din Uniunea Europeana, precum Franta, care au fost criticate de concurentii lor pentru programele in valoare de miliarde euro ce favorizeaza produsele nationale.

In primul raport legat de politicile comerciale, prezentat la sfarsitul lunii ianuarie, OMC mentiona ca statele membre respecta regulile comerciale internationale. De aceasta data, OMC a recunoscut ca exista presiuni din ce in ce mai mari asupra guvernelor pentru a proteja pietele si locurile de munca, in contextul in care conditiile economice s-au deteriorat.

Potrivit ultimelor previziuni ale organizatiei, volumul comertului mondial urmeaza sa scada cu 9% in acest an, cea mai mare comprimare de la cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Multe masuri ce limiteaza schimburile "au fost luate recent sau sunt in curs de implementare, ceea ce face ca efectele lor sa nu fie clare", observa OMC.

Raportul se bazeaza pe informatii din presa sau pe date furnizate de statele membre si nu atrage sanctiuni, pentru ca nu exista plangeri oficiale.

 

Aproape un sfert dintre români, cel mai mare procent din UE, nu și-au permis în 2023 carne, pește sau un echivalent la masă
Aproape un sfert dintre români, cel mai mare procent din UE, nu și-au permis în 2023 carne, pește sau un echivalent la masă
România deține cea mai mare pondere din UE a persoanelor care nu își permit la masă carne, pește sau un echivalent vegeterian la fiecare două zile. Procentul a crescut puternic în...
#comert, #crestere, #economie, #omc, #protectionism, #relansare, #volum , #stiri Impact

Curs valutar

1 EUR = 4.9681 RON

0.0026

1 USD = 4.5404 RON

-0.0151
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  10. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos