Cresterea preturilor la medicamente va mentine piata la nivelul din 2009

Vineri, 05 Martie 2010, ora 09:55
1756 citiri
Cresterea preturilor la medicamente va mentine piata la nivelul din 2009

Valoarea in lei a pietei farmaceutice se va mentine in 2010 la nivelul de anul trecut, in urma cresterii de la 1 aprilie a preturilor la medicamente din cauza unui curs valutar mai ridicat, iar scumpirile vor viza mai ales produsele compensate si vor avea un impact redus asupra pacientilor. 

Vanzarile de medicamente din Romania s-au situat anul trecut la 8,7 miliarde lei, in crestere cu 18,5% fata de 2008, potrivit IMS Health.

"Daca se va aplica un nou curs valutar va fi o crestere de preturi care va sustine piata la nivelul din 2009, exprimata in moneda nationala, compensand astfel intr-o oarecare masura scaderea in volum. Totodata, daca de la 1 aprilie noul curs de calcul va fi de 4,25 lei/euro, superior celui actual, de 4 lei/euro, va avea un impact pozitiv in echilibrarea comertului paralel", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, directorul general al firmei de cercetare IMS Health, Corina Ciolan.

Ea a explicat ca preturile nu vor creste semnificativ, iar modificarea vizeaza produsele cu prescriptie, majoritatea fiind compensate.

"Pacientul va simti intr-o mica masura cresterea preturilor", a spus Ciolan.

Parerea este impartasita si de Agata Jakon?i?, country manager al reprezentantei din Romania a companiei farmaceutice americane Merck Sharp&Dohme (MSD), care precizeaza ca metodologia de calcul nu presupune doar o ajustare cu rata de schimb, ci si o recalculare a tuturor preturilor in functie de noile niveluri inregistrate in cele 12 tari de referinta.

"Exista situatii in care preturile au fost scazute in aceste 12 tari datorita unor contracte cost-volum agreate intre companii si guvernele tarilor respective. Tinand cont de acest aspect, impactul asupra preturilor va varia de la produs la produs. Vor fi produse care vor avea un pret mai mic dupa 1 aprilie, produse care vor ramane la acelasi nivel de pret si produse al caror pret va creste usor", a precizat Jakon?i?.

Acoperirea diferentelor cursurilor de schimb, a intarzierilor mari la plata si a termenelor extinse pana la 210 zile a costat intregul sector farmaceutic aproximativ 250 de milioane de euro in 2009, potrivit estimarilor country manager-ului MSD.

"Nu putem estima care vor fi diferentele de curs pe care va trebui sa le acoperim in 2010 deoarece nu putem anticipa evolutia monedei locale fata de euro si de alte monede non-euro", a mentionat Jakon?i?.

Consilierul ministrului Sanatatii, Sipos Emse, a anuntat, miercuri, ca pretul medicamentelor ar putea creste de la 1 aprilie cu cel mult 6,25%, dupa actualizarea preturilor in functie de cursul valutar utilizat in bugetul pe 2010, respectiv 4,25 lei pentru un euro, pentru toate produsele existente in catalogul national.

La 1 februarie 2009, Ministerul Sanatatii a stabilit un curs fix pentru tot anul de 4 lei/euro pentru calculul preturilor la medicamentele, ceea ce a determinat pe parcursul anului pierderi pentru producatorii de medicamente de 5-7% din cifra de afaceri, in conditiile in care cursul a depasit pragul de 4,3 lei/euro.

Primul efect resimtit pe piata dupa aplicarea masurii, alaturi de noua metoda de calcul al preturilor la medicamentele in functie de pretul cel mai mic din 12 tari europene, a fost cresterea comertului paralel, in conditiile in care pretul celor mai multe produse a fost cel mai mic la nivel european.

Astfel, distribuitorii straini au cumparat din Romania mai ieftin si au vandut mai scump in alte state europene.

Stabilirea unui curs valutar de decontare a medicamentelor inferior celui real a determinat la sfarsitul anului 2008 sistarea livrarilor de produse farmaceutice de catre distribuitori, in conditiile in care MS a inghetat preturile la cursul valutar din aprilie 2007, de 3,32 lei/euro si 2,44 lei/dolar, desi cursul de import era la momentul respectiv cu 15-20% mai mare.

 

 

#actualizare, #curs, #distribuitori, #medicamente, #pret, #valutar , #stiri Impact

Curs valutar

1 EUR = 4.9759 RON

-0.0005

1 USD = 4.7329 RON

0.0450
  1. Sectorul economiei care poate crește de 4 ori în următorii ani. „România, dacă nu știați, este pe locul 1 în Europa la numărul de specialiști”
  2. Un guru celebru din SUA face praf politica lui Trump. „Vine cea mai mare criză, faceți 2 investiții sigure”
  3. Rusia lui Putin, lovită de o năpastă economică. Cifrele care au produs îngrijorări la Kremlin
  4. Legea care va bloca șantierele de construcții și ar putea duce la pierderi de locuri de muncă. Noul ONG-„căpușă” ce va limita activitatea specialiștilor din domeniu
  5. Au început să dea roade sistemele de stocare a energiei electrice. Cum au reglat consumul peste weekend bateriile prosumatorilor.

  6. Un expert american anunță dezastrul pentru Xi Jinping: China se îndreaptă spre colaps
  7. Avion TAROM, tăiat în bucăți la Otopeni. A fost vândut unei firme britanice. Un fost angajat TAROM critică gestul. „Am ajuns să vindem un simbol” VIDEO
  8. Când ar putea începe lucrările la Autostrada Comarnic-Brașov: "Costă în jur de 4 miliarde de euro"
  9. Modificări de ultimă oră în Codul Fiscal pe impozitele de profit, cifra de afaceri și accize. „Așteptăm aceste clarificări de aproape un an. Am mers pe bâjbâite”
  10. Cum duce Guvernul pe brânci propriile companii falimentare. Lista companiilor de stat care au încasat de la buget sute de milioane de euro în 2024