Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cresterea economica din primul trimestru, sustinuta de industrie si impozitele nete

Cresterea economica din primul trimestru, sustinuta de industrie si impozitele nete


Cresterea PIB din primul trimestru comparativ cu perioada similara din 2013, de 3,8%, a fost sustinuta in principal de industrie, cu o contributie de 2,6 puncte, urmata de impozitele nete, cu 0,8% si comert, cu 0,6%, in timp ce la utilizare, formarea bruta de capital fix a avut un impact negativ.

Potrivit INS, la cresterea PIB, in trimestrul I 2014 fata de trimestrul I 2013, au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia constructiilor, activitatilor de intermediere financiara si asigurari si a activitatilor profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport care, impreuna, au avut o contributie negativa (-0,4%).

INS a reconfirmat, miercuri, datele semnal transmise in urma cu doua saptamani, anuntand ca Produsul Intern Brut serie bruta estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 127,62 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 3,8% fata de trimestrul I 2013.

PIB - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 162,66 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,1% fata de trimestrul IV 2013 si cu 3,8% fata de trimestrul I 2013.

Activitatea din industrie s-a majorat cu circa 8% in T1

Contributie pozitiva mai importanta a avut Industria (+2,3%), cu o pondere de 29,7% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 7,9%.

Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,6%), cu o pondere de 12,5% la formarea PIB si al carui volum de activitate s-a majorat cu 5,4%.

Informatiile si comunicatiile (+0,3%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (4,3%) dar care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (7,4%). Impozitele nete pe produs (+0,8%), cu o pondere de 13,9% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 5,5%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 6,7% contribuind cu 4,4% la cresterea PIB si exportului net (cu o contributie de +0,7%), consecinta a cresterii cu 9,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere, usor mai mica, a volumulului importurilor de bunuri si servicii cu 8,5%. Este de remarcat, de asemenea, soldul pozitiv al balantei de plati.

Ca urmare a scaderii volumului formarii brute de capital (cu 10,4%) aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB, de -1,5%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1363 ori