Consumul mondial de electricitate scade in acest an, pentru prima oara dupa 1945

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 16:41
1162 citiri
Consumul mondial de electricitate scade in acest an, pentru prima oara dupa 1945

Consumul mondial de electricitate va scadea in 2009 pentru prima oara dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, din cauza cererii industriale slabe, arata un raport intocmit de institutul Capgemini, citat de AFP, preluat de NewsIn.

Capgemini estimeaza ca productia mondiala de electricitate va scadea cu 3,5% in acest an, in timp ce consumul de gaze naturale va inregistra un declin de 3%.

"In primul trimestru din 2009, consumul de electricitate al principalelor tari europene a scazut cu 5%, iar consumul de gaze naturale a scazut cu 9% comparativ cu primul trimestru din 2008", arata raportul, care explica scaderea prin impactul crizei economice si prin reducerea activitatii industriale.

In Franta, consumul de electricitate a scazut cu 2,6% in primele noua luni ala anului, potrivit datelor ajustate la variatiile sezoniere, potrivit retelei de transport de electricitate.

Scaderea consumului a inceput sa afecteze marii furnizori de energie din Europa.

"Acestia sunt mult mai grav afectati de criza economica decat estimam in urma cu un an: consumul scade, tarifele scad si au facut achizitii costisitoare, ce au diminuat semnificativ capitalul", a declarat Colette Lewiner, coordonatorul studiului.

Marile grupuri energetice se confrunta cu cresterea datoriilor si cu scaderea rentabilitatii.

Datoria grupului francez EDF s-a dublat intr-un an si jumatate si a atins 36,8 miliarde euro la finalul lui iunie 2009.

Pentru a face fata crizei financiare, marile companii energetice si-au redus investitiile in mijloacele de productie, ceea ce nu reprezinta o veste buna pentru siguranta aprovizionarii.

Investitiile in energie regenerabila au scazut cu 14% in Europa, in al doilea semestru din 2008, punand capat unei cresteri anuale de circa 56% in ultimii cinci ani.

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) prevede o scadere a investitiilor in "energie verde" la nivel mondial de circa 38% in 2009.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#consum, #electricitate, #energii, #gaze, #investitii , #stiri Impact