Consiliul Fiscal: Strategia fiscala nu acorda suficienta atentie problemei arieratelor

Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 00:03
935 citiri
Consiliul Fiscal: Strategia fiscala nu acorda suficienta atentie problemei arieratelor

Consiliul Fiscal considera ca stategia fiscal bugetara pentru perioada 2011-2013 nu acorda suficienta atentie problemei arieratelor, problema devenita deja cronica, in opinia Consiliului, cu impact puternic negativ asupra mediului privat, a anuntat vineri institutia potrivit Newsin. 

Ministerul Finantelor Publice a trimis, in 15 septembrie, Consiliului Fiscal Strategia fiscal bugetara (SFB) pe perioada 2011-2013, solicitand opinia Consiliului cu privire la aceasta.

"Desi strategia include unele masuri de natura sa previna acumularea de noi arierate, documentul ar trebui sa contina o sectiune care sa detalieze situatia curenta a arieratelor si sa ofere termene si masuri clare privind eliminarea stocului existent.

Abordarea acestui aspect apare ca foarte necesara, mai ales luand in considerare experienta de pana acum in contextul derularii acordului cu FMI/UE/IFI, cand plafoanele de deficit bugetar au fost respectate cu pretul ratarii sistematice a tintelor de arierate", se arata in comunicat.

In acest sens, Consiliul Fiscal recomanda accelerarea implementarii raportarii pe baza de angajamente a rezultatelor executiei bugetare lunare.

De asemenea, Consiliul Fiscal considera ca exista riscuri semnificative la adresa atingerii tintelor de deficit bugetar in perioada acoperita de strategie, riscuri a caror materializare ar face ca datoria publica sa creasca mai rapid decat se anticipeaza.

Potrivit Consiliului Fiscal, atingerea tintei de deficit al bugetului general consolidat in anul 2012, care asigura si respectarea termenului limita fixat Romaniei de catre Consiliul Uniunii Europene pentru corectarea deficitului excesiv, pare sa depinda de o crestere cu 0,2% din PIB a veniturilor nefiscale in acel an, "fara ca sursele unei asemenea cresteri sa fie argumentate, ceea ce, in consecinta, pare a fi nerealist".

"Un eventual esec in procesul de ajustare a facturii sociale ar conduce la o crestere rapida si nesustenabila a datoriei publice, cu efecte negative asupra generatiilor viitoare", se spune in comunicat. In plus, riscurile la adresa tintelor fiscale nu sunt abordate in SFB intr-o maniera suficient de detaliata, asa cum prevede legea.

In acest sens, este necesara o analiza detaliata a riscurilor aferente tintelor fiscale, atat a celor ce tin de mediul economic intern (cum ar fi de exemplu prelungirea recesiunii economice), cat si a celor ce tin de contextul international.

De asemenea, Consiliul Fiscal considera ca Guvernul ar trebui sa aiba un plan de masuri alternative in cazul in care aceste riscuri se materializeaza.

Totodata, Consiliul Fiscal constata ca strategia nu contine informatii privind pierderile si platile restante ale companiilor cu capital majoritar de stat, asa cum prevede legea.

"Consiliul fiscal recomanda Guvernului rezolvarea acestei omisiuni si includerea acestor informatii in SFB, inclusiv a masurilor avute in vedere pentru imbunatatirea situatiei financiare a intreprinderilor de stat care inregistreaza pierderi", se mai arata in comunicat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#consiliu fiscal, #strategie, #arierate , #stiri Impact