Congresul american a aprobat planul de relansare economica de 151 miliarde dolari

Vineri, 08 Februarie 2008, ora 13:17
1184 citiri
Congresul american a aprobat planul de relansare economica de 151 miliarde dolari

Congresul Statelor Unite a aprobat definitiv joi seara planul de relansare economica propus de Casa Alba, care va permite injectarea a 151 miliarde dolari in cea mai mare economie din lume, pentru a evita intrarea acesteia in recesiune, relateaza AFP.

Camera reprezentantilor a aprobat cu o majoritate destul de mare planul de relansare adoptat de Senat in aceeasi seara. Textul proiectului a fost aprobat cu o majoritate de 380 de voturi pentru contra 34 de voturi impotriva. Senatul aprobase planul de relansare cu 81 de voturi pentru contra 16 voturi impotriva.

Presedintele american, George W. Bush, urmeaza sa semneze aprobarea masurii, prin care zeci de milioane de contribuabili americani vor putea primi rapid ajutor financiar, masura ce ar putea fi aplicata inaintea verii.

Chiar inainte de dezbaterea proiectului de catre Senat, presedintele a salutat votul, semnaland ca este dispus sa isi dea semnatura in cel mai scurt timp.

"Acest plan este solid, extins, oportun si va fi eficient. Legea va ajuta la stimularea economiei si accelerarea investitiilor necesare intreprinderilor", a transmis Bush in cadrul unui comunicat emis de Casa Alba.

Textul adoptat este, insa, putin diferit de cel propus initial de presedintele american. Senatul a aprobat o versiune modificata a planului adoptat la sfarsitul lunii ianuarie de Camera reprezentantilor, care a negociat continutul cu administratia prezidentiala. Din textul final au fost scoase punctele cele mai controversate, care ar fi putut duce la un blocaj decizional intre puterea legislativa si cea executiva.

Senatul aprobase initial un plan diferit de cel al presedintelui Bush, care punea mai mult accent pe cheltuielile sociale. Democratii au renuntat in cele din urma la diminuarea ratei somajului si la unele subventii acordate intreprinderilor. Minoritatea republicana a acceptat, la randul ei, sa mareasca ajutoarele pentru persoanele in varsta si pentru veteranii de razboi.

Secretarul trezoreriei, Henry Paulson, a subliniat ca masurile votate sunt, asa cum sustin economistii, "temporare", axate pe numere mari si cu un impact rapid asupra economiei.

Potrivit declaratiilor lui Paulson, primele cecuri ar putea fi puse in circulatie la inceputul lunii mai si operatiunea ar putea fi completa pana in vara. Planul presupune rambursarea impozitelor pentru milioane de camine americane. Cea mai mare parte a contribuabililor urmeaza sa primeasca intre 600 si 1.200 dolari, si suma depinde de starea civila a contribuabilului. Planul vizeaza doar cetatenii americani cu un venit anual mai mic de 75.000 dolari sau cuplurile cu un venit mai mic de 150.000 dolari/an.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.