Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Competitia intre banci promite o crestere puternica a pietei imobiliare din Romania

Competitia intre banci promite o crestere puternica a pietei imobiliare din Romania

Cresterea competitiei in sectorul bancar romanesc va conduce la o crestere puternica a pietei imobiliara, in conditiile in care dobanzile vor scadea, iar romanii vor avea acces mai facil la credite, a declarat unul dintre actionarii firmei estoniene Arco Real Estate Consulting, Peep Aaviksoo.

Analistii imobiliari sunt de parere ca acest "boom" va determina o crestere in ansamblu a pietei imobiliare, a numarului de proiecte si de credite ipotecare contractate, vor fi conditii mai avantajoase de imprumut, iar anumite segmente ale pietei vor inregistra o crestere a preturilor.

Peep Aaviksoo a precizat faptul ca intre cele 44 de banci din Romania nu a existat o competitie atat de mare pana in prezent pentru a determina o crestere masiva in acest sector.

El a mai spus ca in Bucuresti, in 2005, au fost date in folosinta numai 600 de apartamente, la un numar de 2,2 milioane de locuitori, fata de Tallinn, oras cu o populatie de 400.000, unde au fost finalizate 3.600 de apartamente. Totodata a precizat ca preturile apartamentelor din Bucuresti sunt inca reduse comparativ cu orase precum Londra sau Bruxelles, insa piata tinde sa se dezvolte, iar preturile sa creasca. In acest sens, Peep Aaviksoo a recomandat Romaniei sa utilizeze potentialul important de dezvoltare pe care in detine.

Un alt factor care poate conduce la o explozie a pietei imobiliare din Romania o reprezinta dezvoltarea infrastructurii si a parteneriatului public-privat, spune directorul companiei imobiliare Mister D Company, Dan Negulescu.

In schimb, analistul Radu Zilisteanu considera ca impactul major asupra pietei imobiliare, prin cresterea preturilor apartamentelor, il poate avea eliminarea limitelor pentru ratele lunare la credite, decizie luata de Banca Nationala a Romaniei.

Decizia BNR de a nu mai impune bancilor comerciale sa limiteze rata lunara a unui imprumut la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare, sau 30% in cazul celor de consum poate duce, de asemenea, la o crestere importanta a creditelor, a mai spus Zilisteanu.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1313 ori