Companiile chineze se orienteaza catre Romania

Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 23:12
1787 citiri
Companiile chineze se orienteaza catre Romania

Romania si Bulgaria devin tot mai mult capete de pod pentru companiile chineze care cauta in Europa locatii pentru facilitati de productie cu acces bun la piata Uniunii Europene, potrivit cotidianului Die Presse. "Vin chinezii", noteaza publicatia austriaca. 

Marile companii chineze gasesc locatii pentru fabrici in Romania si Bulgaria, unde salariile nu sunt mai mari decat in regiunile dezvoltate de pe coasta de Est a Chinei. China reuseste, astfel, sa intre pe usa din dos pe piata din Uniunea Europeana.

Compania chineza Great Wall Motors construieste cu un partener bulgar o fabrica in orasul Loveci, din nordul Bulgariei. In urma investitiei de 80 de milioane de dolari, fabrica ar putea ajunge sa produca aproximativ 50.000 de autovehicule din categoria SUV.

In Romania, compania Shantuo investeste 20 de milioane de dolari intr-o fabrica pentrru asamblarea de tractoare. Ministrul bulgar de Finante, Simeon Djankov, a afirmat intr-un interviu acordat Die Press ca interesul Chinei pentru investitii in Bulgaria a crescut considerabil in ultimele luni.

"Doua treimi din investitii si doua treimi din exporturile Europei de Est depind de Europa de Vest. Vrem mai multa diversificare", a spus oficialul.

China este interesata si de proiecte de infrastructura energetica si de transport. Banca Chineza pentru Dezvoltare a promis finantari generoase pentru dezvoltarea generarii de energie eoliana in Romania. Atragerea investitiilor chineze are si o parte negativa, avertizeaza publicatia austriaca, citand un expert al Institutului de Studii Chineze Contemporane din Bruxelles.

Intr-o analiza publicata in iunie in cotidianul britanic Financial Times, analistul Jonathan Holslag apreciaza ca, in mecanismul complex de luare a deciziilor de la Bruxelles, Romania si Bulgaria permit reducerea impactului initiativelor Uniunii Europene referitoare la respectarea drepturilor omului in China.

Iar in privinta schimbarilor climatice, Romania si Bulgaria sunt mai aproape de Beijing decat de Bruxelles, considera Holslag. Pentru ministrul bulgar, noteaza Die Presse, China este, insa, salvatorul intr-un moment de dificultate. Pana la urma este vorba de investitii de miliarde de euro. 

S-au copt pepenii mai devreme în Oltenia, dar producția e mai mică. Cu ce preț se vor vinde primele lubenițe românești
S-au copt pepenii mai devreme în Oltenia, dar producția e mai mică. Cu ce preț se vor vinde primele lubenițe românești
Pepenii românești sunt cultivați pe suprafețe din ce în ce mai mici, în județul Dolj cultura de pepeni verzi scăzând cu 400 de hectare în ultimii trei ani. Motivul principal este...
#companii, #china, #romania, #productie, #fabrici , #stiri Impact

Curs valutar

1 EUR = 4.9766 RON

-0.0002

1 USD = 4.6402 RON

-0.0062
  1. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  4. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  5. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  6. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  7. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  8. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  9. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  10. Mutare agresivă la Bruxelles contra Beijingului. UE trece peste așteptările analiștilor și lovește industria Chinei