Companiile aeriene, in cadere libera! Vezi cu cat se prabusesc profiturile

Marti, 07 Iunie 2011, ora 15:17
2110 citiri
Companiile aeriene, in cadere libera! Vezi cu cat se prabusesc profiturile

Anul acesta va fi extrem de greu pentru operatorii aerieni. Profiturile companiilor vor scadea cu 78% la nivel global, pana la 4 miliarde de dolari. Operatorii europeni vor ramane in buzunar cu doar un sfert din profitul din 2010.

Conform Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (AITA), profitul din industrie va ajunge la 4 miliarde de dolari in acest an, de la 18 miliarde inregistrate in 2010. Suma reprezinta doar 0,7% din veniturile inregistrate in industire, conform CNN Money.

Asociatia Transportatorilor si-a revizuit estimarile, dupa ce, in martie, previzionase o piata da 8,6 miliarde de dolari in acest an. Revizuirea are la baza o serie de factori care afecteaza operatorii aerieni.

Principalul vinovat pentru scaderea profitabilitatii este cresterea pretului combustibilului. Alti factori au fost: cutremure, un tsunami, tragedia de la Fuckushima si conflictele politice.
"Dezastrele naturale din Japonia, conflictele din Orientul Mijlociu si Africa de Sud si cresterea brusca a pretului combustibililor au scazut estimarile legate de profitul din acest an pana la 4 miliarde de dolari", a declarat directorul general al AITA Giovanni Bisignani de la sediul sau din Singapore.

Operatorii stau pe un fir de ata

Combustibilul reprezinta 30% din costurile unui operator aerian, comparativ cu doar 13%, cat reprezenta in 2001.

Bisignani spune ca eforturile industriei aeronautice de a-si optimiza flotele in ultimii ani pentru a contracara preturile in urcare ale combustibilului le vor ajuta sa evite intrarea pe pierdere.

Dar firul de ata pe care se bazeaza acum profiturile companiilor arata ca riscurile unor mari socuri sunt foarte mari.

Operatorii mai scapa de presiune crescand pretul biletelor si maximizand-si capacitatea (ceea ce inseamna ca-si umpluu avioanele). In ciuda biletelor mai scumpe si a economiei mai slabe, operatorii aerieni inregistreaza o cerere in crestere.

Asociatia Transportatorilor se asteapta ca numarul de calatori sa creasca cu 4,4% in 2011.

Europa - un sfert din profitul din 2010

Pe regiuni, operatorii din Asia-Pacific vor inregistra un profit de 2,1 miliarde de dolari in acest an - cel mai mare din lume. Cresterea din China si India a contracarat impactul dezastrului din Japonia. Dar suma este de cinci ori mai mica decat cea din anul trecut, cand profitul companiilor din aceasta regiune a fost de 10 miliarde de dolari.

In Europa, se estimeaza ca profitul operatorilor va ajunge la 500 milioane dolari, un sfert din cel de anul trecut. Principalul motiv al scaderii este criza datoriilor suverane din economiile periferice ale Europei.

Operatorii Nord Americani asteapta profituri de 1,2 miliarde de dolari, volumul inregistrat in 2010 fiind de 4,1 miliarde de dolari. Pe langa cresterea pretului la combustibili, dezastrul din Japonia - stat ce genereaza 12% din veniturile internationale ale operatorilor Nord Americani - a contribuit la scaderea profitului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#avion, #companie aeriana, #industria aeronautica, #operator aerian, #transport calatori , #stiri Impact