Coface a asigurat afaceri in valoare de 500 milioane de euro pana in luna august

Miercuri, 19 Septembrie 2007, ora 12:47
1021 citiri

Coface Romania a incheiat asigurati de afaceri in valoare de 500 milioane de euro pana la 31 august, in urcare cu 66,7% comparativ cu sfarsitul lunii iulie, pe fondul cresterii numarului de clienti, a declarat miercuri pentru NewsIn presedintele companiei, Cristian Ionescu.

La sfarsitul lunii iulie, expunerea Coface Romania fata de afacerile romanesti era de 300 milioane de euro.

"Coface Romania a incheiat 12 contracte de asigurari de credit pe piata locala, intre 15 aprilie si 31 august, in valoare de 1,25 milioane lei, iar valoarea primelor minime subscrise a fost de 400.000 euro in aceeasi perioada", a precizat Ionescu.

Din cele 12 contracte semnate in perioada amintita, zece sunt companii mari, iar doua fac parte din segmentul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM). Presedintele Coface a estimat, insa, ca in perioada urmatoare va creste foarte mult numarul contractelor cu IMM-uri.

Compania a incheiat peste 1.000 de limite de credit, care insumeaza o expunere la risc de peste 70 milioane euro.

"Pana la sfarsitul anului, tintim prime minime subscrise in valoare de 1 milion euro si estimam ca vom ajunge la 24 de contracte, iar pana in 2008 vrem sa ajungem la 2,5 milioane euro de prime minime subscrise, ceea ce ne-ar conferi calitatea de lider de piata", a declarat Ionescu, pentru NewsIn.

Presedintele Coface Romania a mentionat ca, din cauza rezervelor de prima, compania nu are deocamdata un profit operational, dar estimeaza ca la sfarsitul anului va avea un profit operational de 200.000 euro.

Ionescu a amintit ca, in cel mult doi-trei ani, Coface va deschide si o companie de factoring.

Coface Romania are in desfasurare negocieri cu companii din domeniul distributiei de bunuri de larg consum (28%), productie (26%), distributie de materiale de constructii (20%), industrie alimentara (8%) si distributie produse IT (8%).

Ionescu a explicat ca, in general, companiile isi asigura activele tangibile, precum proprietatile si utilajele, dar neglijeaza sa isi asigure cele mai volatile active, cum sunt creantele de la clientii lor, care reprezinta in medie 40% din totalul activelor curente.

Incidentele de plata si neincasarea creantelor au un impact mare asupra lichiditatii si veniturilor unei companii, putand sa-i afecteze chiar existenta, a mai spus presedintele companiei.

"Numarul falimentelor a crescut semnificativ, atat in Romania, unde a urcat cu 50%, cat si pe plan inernational, in conditiile in care aproximativ jumatate din totalul falimentelor au la baza falimentul partenerilor de afaceri", a atras atentia Ionescu.

El a mai spus ca in Romania, mai mult de 95% dintre firme experimenteaza intarzieri la plata creantelor din partea clientilor, in conditiile in care peste 90% din companiile romanesti au o cifra de afaceri sub 1 milion euro.

Insolventa companiilor, care creaza efectul de domino si are drept consecinte inregistrarea de pierderi si scaderea cifrei de afaceri, deteriorarea lichiditatii din cauza incidentului de neplata si, nu in ultimul rand, necesitatea gasirii de noi clienti.

Coface asigura 85% din valoarea totala a unui contract sau a intregii cifre de afaceri. Prima de asigurare se calculeaza ca procent din cifra de afaceri si poate varia in medie intre 0,3% si 0,8%. Perioada maxima de credit este de 120 de zile de la data facturarii. Raspunderea Coface este de maximum 25 de ori prima platita, dar poate atinge si un nivel de 30-35 de ori prima platita, caz in care se va plati un procent suplimentar.

Coface Romania a fost fondata in octombrie 1996. Cifra de afaceri a companiei a atins in 2006 nivelul de 1,6 milioane euro, iar cresterea a fost de 71% anual, intre 2004 si 2006. Informatiile de credit au avut la sfarsitul anului trecut o pondere de 55% din cifra de afaceri, iar managementul creantelor o pondere de 45%.

Coface este una dintre cele mai mari companii de asigurari de credite din lume, cu o cota de piata estimata la 18% la nivel mondial si, totodata, lider pe piata globala a asigurarilor de credite pentru exporturi, cu o cota de piata de 25%. Activitatea Coface urmareste patru linii de business: asigurari de credit comercial, agentie de rating de companii, managementul creantelor si factoringul.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.