CNVM obliga actionarii sa faca oferte de preluare

Marti, 23 Iunie 2009, ora 10:15
1543 citiri
CNVM obliga actionarii sa faca oferte de preluare

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a adoptat instructiunea referitoare la detinerile directe si indirecte, prin care orice actionar care are mai mult de 33% din drepturile de vot in cadrul unei companii este obligat sa faca oferta publica de preluare, in termen de 2 luni, precizeaza NewsIn.

"Entitatile care detin, potrivit prevederilor din prezenta instructiune, direct si/sau indirect, mai mult de 33 % din drepturile de vot asupra unui emitent si care nu au derulat oferta publica de preluare in conformitate cu art. 203 alin. (1) din Legea nr. 297/2004 au obligatia de a lansa oferta publica de preluare, in termen de doua luni de la data intrarii in vigoare a prezentei instructiuni", potrivit instructiunii aprobate de CNVM.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) aprobase de principiu la inceputul lunii martie proiectul de instructiune prin care obliga si actionarii care detin in mod indirect participatii mai mari de 33% la o societate sa lanseze oferte publice de preluare.

Ulterior, grupul Rompetrol a solicitat CNVM prelungirea perioadei limita de trimitere a propunerilor si observatiilor, in acord cu prevederile legale.

Totodata, compania petroliera sustinea ca adoptarea in forma actuala a propunerii Comisiei privind detinerile directe si indirecte va avea un impact negativ asupra raporturilor dintre emitentii din Romania si actionarii minoritari.

Potrivit instructiunii, atat actionarii care detin in mod direct peste 33% din actiunile unui emitent, dar si cei care controleaza indirect mai mult de 33% sunt obligati sa lanseze oferte publice de preluare, in termen de doua luni de la publicarea instructiunii in Monitorul Oficial.

CNVM considera ca detineri indirecte ale unui actionar si detinerile directe ale persoanelor cu care acesta actioneaza in mod concertat, in conditiile in care actionarul controleza el insusi in mod direct drepturi de vot la respectivul emitent.

De asemenea, sunt considerate detineri indirecte si actiunile controlate de o persoana juridica, daca actionarul poate influenta modalitatea de exercitare a drepturilor de vot ale persoanei juridice, in conditiile in care actionarul impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat detine mai mult de 50% din drepturile de vot la persoana juridica sau daca se afla in raport cu aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cnvm, #actionari, #companie, #oferte, #detineri, #drepturi , #stiri Impact