Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Clientii a peste 95% de companii platesc intarziat

Clientii a peste 95% de companii platesc intarziat

Peste 95% din companiile din Romania inregistreaza plati intarziate de la clientii lor si aproape jumatate din falimentele companiilor din Romania si din lume rezulta din falimentul unor parteneri de afaceri, a declarat miercuri presedintele Coface Romania, Cristian Ionescu.


"Companiile isi asigura activele tangibile precum proprietati, utilaje, dar neglijeaza sa isi asigure creantele, care reprezinta in medie 40% din totalul activelor. Neincasarea creantelor are un puternic impact negativ asupra lichiditatii si veniturilor companiei", a precizat Ionescu.

Presedintele Coface Romania a adaugat ca numarul companiilor care au falimentat in ultima perioada de timp a crescut semnificativ pe piata romaneasca, cu aproximativ 50%, iar aceasta tendinta va continua in urmatorii ani.

Printre riscurile asigurate de Coface Romania, Cristian Ionescu a precizat si riscul politic, care presupune asigurarea impotriva intrarii partenerului de afaceri in incapacitate de plata din cauza unei masuri guvernamentale abuzive sau a unei situatii politice instabile, precum revolutie, razboi civil. Falimentul sau neplata prelungita sunt alte riscuri care pot fi asigurate de compania Coface.

Coface Romania a lansat doua tipuri de asigurare de credit, una interna si alta de export.

Coface asigura 85% din valoarea totala a unui contract sau a intregii cifre de afaceri. Prima de asigurare se calculeaza ca procent din cifra de afaceri, si poate varia in medie intre 0,3% si 0,8%. Perioada maxima de credit este de 120 de zile de la data facturarii. Raspunderea Coface este de maxim 25 de ori prima platita, dar poate atinge si un nivel de 30-35 de ori prima platita, caz in care se va plati un procent suplimentar.

Coface asigura afacerile unei companii pana la nivelul limitei de credit, care se calculeaza in functie de mai multi factori, din care riscul de tara, informatiile despre piata, analiza economica sectoriala sau istoricul de plata al asiguratilor.

Coface Romania, sucursala grupului Coface Austria Kreditversicherung, a fost fondata in octombrie 1996. Cifra de afaceri a companiei a atins in 2006 nivelul de 1,6 milioane euro, iar cresterea a fost de 71% anual, intre 2004 si 2006. Informatiile de credit au avut la sfarsitul anului trecut o pondere de 55% din cifra de afaceri, iar managementul creantelor o pondere de 45%.

Coface este una dintre cele mai mari companii de asigurari de credite din lume, cu o cota de piata estimata de 18% la nivel mondial si, totodata, lider pe piata globala a asigurarilor de credite pentru exporturi, cu o cota de piata de 25%. Activitatea Coface urmareste patru linii de business: asigurari de credit comercial, agentie de rating de companii, managementul creantelor si factoringul.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 889 ori