Cipru ar putea avea nevoie ajutor financiar

Joi, 21 Iulie 2011, ora 09:32
1367 citiri
Cipru ar putea avea nevoie ajutor financiar

Cipru ar putea avea nevoie de ajutor financiar extern, dupa ce o explozie a distrus, saptamana trecuta, principala centrala electrica de pe insula, a avertizat guvernatorul bancii centrale cipriote, Athanasios Orphanides.

"Pentru a evita cea mai dificila situatie posibila, inclusiv intrarea intr-un mecanism de sprijin, trebuie adoptate imediat noi masuri", a spus Orphanides intr-o scrisoare catre presedintele tarii, Demetris Christofias, potrivit unui oficial cipriot, citat de cotidianul Wall Street Journal.

Orphanides este membru in Consiliul Guvernator al Bancii Centrale Europene, iar acesta este primul sau avertisment ca Cipru ar putea avea nevoie de ajutor extern.

Explozia, de pe 11 iulie, a centralei a perturbat semnificativ aprovizionarea cu electricitate in plin sezon turistic. Uniunea Europeana evalueaza impactul asupra economiei Ciprului.

"Analizand toate datele, climatul international nefavorabil, dificultatile in a apela la imprumuturi externe si impactul economic suplimentar al evenimentelor recente, cred ca economia este intr-o situatie de urgenta comparabila cu cea din 1974", a afirmat Orphanides in scrisoarea catre presedinte.

Trupe turce au invadat insula in 1974 si ocupa, de atunci, o treime din teritoriu. Insula este divizata intre cipriotii greci si cei turci.

Explozia centralei electrice a generat cereri pentru demisia presedintelui. Ministrii Apararii si Externelor au renuntat, deja, la posturi, dupa ce o cantitate de arme de provenienta iraniana a explodat la o baza navala, afectand centrala electrica Vassiliko. Centrala are o capacitate instalata de 830 MW.

Oficiali eleni, aflati in contact cu omologi din Cipru, au afirmat ca autoritatile de la Nicosia estimeaza ca economia ar putea avea nevoie de un an pentru a-si reveni.

Deficitul bugetar al tarii se afla la 5,1% din PIB, situatie mai buna decat a tarilor din zona euro care au avut nevoie de ajutor extern, insa pietele financiare se tem de dependenta Ciprului de Grecia, stat aflat, de asemenea, in dificultate. Costurile pentru repararea centralei sunt estimate la un miliard de euro.

 

#cipru, #ajutor financiar cipru, #imprumut , #stiri Impact